NOS Nieuws

Georgiërs demonstreren massaal voor aansluiting bij EU

In de Georgische hoofdstad Tbilisi zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering en vóór toetreding tot de Europese Unie. Burgers, maatschappelijke organisatie en de oppositie vinden dat de regering gebruik moet maken van het momentum om ook voor Georgië een kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie te verkrijgen.

De deelnemers, tussen 30.000 tot 60.000, verzamelden zich voor het parlementsgebouw en zwaaiden met Georgische en Europese vlaggen. De organisatie wilde met de 'Mars voor Europa' laten zien dat de Georgiërs kiezen voor Europa en voor westerse waarden:

Massaal protest in Georgië voor aansluiting bij EU

"Europa is een historische keuze en een wens van Georgiërs, waar alle generaties offers voor hebben gebracht. Vrijheid, vrede, duurzame economische ontwikkeling, bescherming van mensenrechten en rechtvaardigheid zijn waarden die ons verenigen en die gegarandeerd zouden worden door integratie in de Europese Unie", staat in een verklaring.

Waar de Europese Commissie zich positief uitsprak over een kandidaat-lidmaatschap voor Oekraïne en Moldavië, was de boodschap voor Georgië zuiniger. Dat land kreeg extra huiswerk op het gebied van hervormingen.

In Georgië bestaan veel zorgen over een mogelijke Russische dreiging, vooral vanwege onrust in de afvallige regio's Abchazië en Zuid-Ossetië. In de laatste regio staat eind juli een referendum gepland voor aansluiting bij Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl