NOS Nieuws

Stikstofkaart leidt tot onrust, volgens minister slechts 'vertrekpunt'

  • Judith van de Hulsbeek

    redacteur Klimaat en Energie

  • Judith van de Hulsbeek

    redacteur Klimaat en Energie

Meerdere provincies weten niet wat ze aan moeten met de stikstofkaart die het kabinet bijna twee weken geleden heeft gepubliceerd. Op de kaart (.pdf) staat per gebied aangegeven hoeveel stikstofreductie er gerealiseerd zou moeten worden. Dat verschilt van 12 procent op plekken waar weinig beperkingen zijn, tot 70 en 95 procent in en rond Natura2000-gebieden.

Boeren en provincies zeggen onaangenaam verrast te zijn door de kaart, die "verstorend en inhoudelijk verwarrend" zou werken.

Houtskoolschets

Minister Van der Wal (Stikstof en Natuur, VVD) blijft achter het verspreiden van de kaart staan. "Dit is het eerlijke verhaal", zegt ze.

Van der Wal benadrukt wel dat het gaat om "richtinggevende emissiereductiedoelstellingen", die niet in steen zijn gebeiteld. "Deze kaart is een houtskoolschets, een vertrekpunt. Provincies hebben de ruimte om daar hun eigen inkleuring aan te geven."

Percentages en bijvoorbeeld de grootte van de gebieden kunnen volgens de minister in overleg met de provincies nog veranderen. "Het enige waar ik echt op stuur, is dat de optelsom van al die provincies samen uitkomt op 50 procent minder stikstofuitstoot."

Op onderstaande kaart zie je in welke mate de stikstofuitstoot van het kabinet omlaag moet. De originele kaart op hoge resolutie vind je hier.

Provincies vinden dat het ministerie met de kaart voorbij gaat aan plannen die er al liggen. Zo wil Gelderland de stikstofuitstoot in de landbouw met 40 procent reduceren en in andere sectoren met 25 procent. Zo zou enige landbouw rond de Veluwe mogelijk blijven.

Met de plannen van het kabinet kan dat niet, schrijft gedeputeerde Peter Drenth in een reactie. "Met onze aanpak halen we de doelen voor stikstofreductie, maar zonder ons landelijk gebied leeg te trekken. We willen geen reservaat worden."

Ook de provincies Noord-Brabant en Zeeland laten weten dat ze vasthouden aan eerder gemaakte eigen plannen.

Onzekerheid

Daarnaast zijn er klachten over plekken die volgens provincies onterecht zijn aangemerkt als '95%-reductiegebied', zoals Schiermonnikoog. Daar is volgens de provincie Friesland al heel veel gedaan om de stikstofuitstoot te verminderen. Nog eens 95 procent reductie is volgens de provincie schier onmogelijk. "Dan zou je alle schapen, konijnen, koeien van het eiland moeten verwijderen", zegt een woordvoerder.

Ook Zeeland is verbaasd dat natuur die volgens het provinciebestuur niet stikstofgevoelig is op de kaart wel zo is aangemerkt. De kaart roept volgens de Zeeuwen vooral veel vragen op en tast het draagvlak voor maatregelen bij boeren aan.

Minister Van der Wal hoopte met de kaart boeren en provincies juist meer duidelijkheid te geven. "Het is stap voor stap, en ik snap dat dat voor heel veel boeren ontzettend veel onzekerheid met zich meebrengt. Maar helaas moeten we hier wel doorheen met elkaar", zegt ze.

Morgen debatteert de Tweede Kamer over het stikstofbeleid van het kabinet. Nu al is duidelijk dat verschillende partijen aanpassing van de plannen zullen eisen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl