22 juni 2022: Alfred Schreuder met Gerry Hamstra, Edwin van der Sar en Klaas-Jan Huntelaar
NOS Voetbal

Schreuder begonnen aan klus bij Ajax, maar van team smeden is nog geen sprake

  • Sam Porskamp

  • Sam Porskamp

Trainer Alfred Schreuder is vandaag begonnen aan zijn klus bij Ajax. Maar wie denkt dat hij gelijk al kan beginnen met een team smeden, vergist zich. De internationals zijn nog tot begin juli op vakantie en daarnaast zijn er nog een hoop onzekerheden in de selectie.

Werk aan de winkel dus voor Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra. Dit zijn de drie belangrijkste doelen voor het technische duo deze transferzomer.

1. Buffertje door verkopen

Marc Overmars gaf vorige zomer aan dat de kas van Ajax moest worden gespekt. De voormalig directeur voetbalzaken wilde voor minimaal vijftig miljoen euro verkopen om de door corona gemiste inkomsten op te vangen.

De grote transfers bleven uit en dus zal Ajax deze zomer geld willen verdienen. Ryan Gravenberch werd al verkocht aan Bayern München voor een bedrag dat met bonussen kan oplopen tot 24.5 miljoen euro.

Noussair Mazraoui (Bayern München), Andre Onana (Inter), Danilo (Feyenoord) en Zakaria Labyad (nog geen club) liepen transfervrij de deur uit en Nicolás Tagliafico, die dit seizoen toch echt hoopt te vertrekken, mag Ajax voor een klein bedrag verlaten.

Huntelaar en Hamstra zullen deze zomer naast de verkoop van Gravenberch dus nog een klapper willen maken. Dat is inmiddels gelukt met de verkoop van Sébastien Haller, de topscorer van afgelopen seizoen en de spits die zich met elf doelpunten in de Champions League ook op het hoogste niveau liet zien.

De Amsterdammers ontvangen 31 miljoen euro voor Haller, een bedrag dat met bonussen op kan lopen tot 35 miljoen euro. De verwachting is dat Haller donderdag medisch gekeurd wordt en daarmee zou de gewenste grote transfer een feit zijn.

2. Versterkingen

Waar Ajax vorig seizoen op Steven Berghuis na alle aankopen rond deze tijd al binnen had, blijft het nu erg stil in Amsterdam. Daar zal verandering in komen. Met het geld van Sébastien Haller en de eerdere transfersom van Ryan Gravenberch heeft Ajax geld om de markt op te gaan.

Het is nu aan Huntelaar en Hamstra (kortweg H2) om te laten zien dat ze waardige opvolgers zijn van de vertrokken Overmars, die bekend stond om zijn sterke handelsgeest. De nieuwe technische staf krijgt deze zomer van de directie de kans om zich te bewijzen.

Met de aanstelling van Alfred Schreuder (en in zijn kielzog de Duitse assistent Matthias Kaltenbach) was de eerste daad van H2 al snel een feit. Maar op de volgende aankoop is het nog wachten.

De belangrijkste kandidaten? Steven Bergwijn en Brian Brobbey. Ajax wilde Bergwijn vorige winter al overnemen van Tottenham Hotspur, maar de clubs kwamen er toen niet uit. Ook nu zijn de clubs in gesprek, waarbij Ajax bereid is om dit keer echt door te pakken voor de buitenspeler, die ook in de punt van de aanval zou kunnen spelen.

Naast Bergwijn maakt Ajax werk van Brobbey. Een pijnlijk dossier, aangezien de talentvolle spits een jaar geleden nog transfervrij de overstap van Ajax naar RB Leipzig maakte.

Maar Ajax wil de spits dolgraag terug hebben na de succesvolle huurperiode van afgelopen halfjaar en zal daarvoor flink in de buidel moeten tasten. De Duitsers zouden rond de vijftien miljoen willen hebben voor Brobbey.

Naast het tweetal voorin zijn ook Teun Koopmeiners (Atalanta) en Owen Wijndal (AZ) belangrijke transferdoelen. Die laatste zei dinsdag dat hij alles "rustig op zich af laat komen".

3. Basiskrachten behouden

Misschien wel de belangrijkste uitdaging van Huntelaar en Hamstra is het bij elkaar houden van de selectie. Of tenminste zoveel mogelijk. Na de succesvolle Champions League-groepsfase staat er een aantal spelers nadrukkelijk in de belangstelling van Europese topclubs.

Zo is Ajax niet van plan om Jurriën Timber, Lisandro Martínez en Antony zomaar te laten gaan. De uitblinkers van vorig seizoen mogen Amsterdam alleen verlaten voor de absolute hoofdprijs.

De Amsterdammers willen ook Edson Álvarez graag behouden, maar daar is de noodzaak iets minder hoog dan bij het eerder genoemde drietal. Net als Haller mag de Mexicaan bij een mooi bedrag vertrekken.

Voor Schreuder is het te hopen dat de selectie snel vorm krijgt, zodat hij de zware taak om Erik ten Hag op te volgen optimaal kan vervullen. Een ding is zeker: het wordt een roerige zomer in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl