ANP
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Ontpolderen van Hedwigepolder mag worden hervat, pfas vormt geen risico

Het ontpolderen van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen mag worden hervat. Dat heeft minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof vandaag bekendgemaakt.

De minister concludeert op basis van elf onderzoeken en metingen naar pfas dat er geen aanleiding is om de planning van de ontpoldering aan te passen. Er zijn verhoogde concentraties pfas gemeten maar de risicogrenzen voor grondwater worden niet overschreden.

De graafwerkzaamheden aan de zeedijk kunnen daarom worden hervat. Volgens de huidige planning keren eb en vloed eind september of begin oktober 2022 terug in de Hedwigepolder.

De ontpoldering is onderdeel van een project samen met Vlaanderen. De zeedijk in de Vlaamse Prosperpolder is volgens de minister al zover afgegraven dat er in het komende stormseizoen water de Hedwigepolder in kan stromen.

Onrust

"Ik begrijp de gevoelens van onrust in de Zeeuwse samenleving en de wens en zorg om de pfas-gehaltes zo snel mogelijk terug te brengen", schrijft de minister in een Kamerbrief. "Met u zou ik willen dat dit van vandaag op morgen een feit zou kunnen zijn, maar helaas is dat niet mogelijk. Het kabinet spant zich maximaal in om te komen tot een schonere Westerschelde."

Uit RIVM-onderzoek bleek vorige maand dat het pfas-gehalte in Westerschelde niet gevaarlijk is voor zwemmers. Wel adviseert het instituut om zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde te eten.

Advertentie via Ster.nl