Een blushelikopter van het Duitse leger bij Treuenbrietzen
NOS Nieuws

Evacuaties vanwege natuurbrand in Duitse deelstaat Brandenburg

Inwoners van drie districten van de gemeente Treuenbrietzen in de Duitse deelstaat Brandenburg hebben hun huis moeten verlaten vanwege een escalerende natuurbrand. De brand, op zo'n 80 kilometer ten zuidwesten van Berlijn, woedt sinds vrijdag. Er is tot nog toe ruim 100 hectare natuur verwoest.

Nu de wind is gedraaid en sterker is geworden, worden ook huizen bedreigd. Bewoners die moeten evacueren, moeten alleen noodzakelijke spullen meenemen, zeggen de autoriteiten.

De brandweer probeert de brand onder controle te krijgen:

Grote natuurbrand in Duitse deelstaat Brandenburg

Volgens het Duitse blad Bild wordt het blussen bemoeilijkt door een voormalig oefenterrein van het leger. In de grond bevindt zich daar nog munitie die kan ontploffen als de brand eroverheen trekt. Helikopters van het leger worden ingezet bij het bestrijden van het vuur.

Net als andere delen van Europa heeft Duitsland te maken met extreme hitte. In de regio in Brandenburg werd vandaag een maximale temperatuur van 38 graden Celsius bereikt.

Brand Spanje beter onder controle

Ook Spanje heeft te maken met natuurbranden. In de provincie Zamora in het noordwesten moesten achttien dorpen ontruimd worden vanwege een brand die 25.000 hectare heeft getroffen.

De brand ontstond woensdag door een blikseminslag, en kon groeien vanwege de droogte in het gebied en sterke wind. Omdat de temperatuur vandaag iets is gedaald, slaagt de brandweer erin het vuur beter onder controle te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl