In een woonzorgcentrum in het Franse Bordeaux wordt water uitgedeeld
NOS Nieuws

Hittegolf in Europa: code rood in deel Frankrijk, bosbranden in Spanje

Wie het vandaag in Nederland al warm heeft, kan opgelucht ademhalen dat-ie niet in Frankrijk of Spanje vertoeft. In Frankrijk kan het tot wel 40 graden worden, in het Spaanse binnenland zelfs nóg warmer.

Vanwege de hittegolf geldt in twaalf Franse departementen code rood en worden vandaag en morgen temperaturen tot 40 graden verwacht.

"Wees voorzichtig! Hydrateer uzelf, blijf koel en deel nieuws met uw dierbaren", tweette premier Borne gisteren. Fransen kunnen een telefoonnummer bellen dat speciaal voor deze hittegolf is geopend.

Hete lucht vanuit Noord-Afrika

In Spanje is de hittegolf niet eerder zo vroeg in het jaar geweest, zegt de meteorologische dienst Aemet. In populaire toeristensteden als Sevilla en Córdoba wordt het tot 43 graden en in hoofdstad Madrid wordt maandag een temperatuur van 41 graden verwacht. Oorzaak is hete, droge lucht die vanuit Noord-Afrika komt waaien.

"We kunnen nog niet zeggen of we 50 graden gaan zien, maar het is een mogelijkheid", zegt een Aemet-weerman tegen Euronews. Tijdens de hittegolf is bij drie branden in Catalonië ruim 1000 hectare aan bos in vlammen opgegaan, meldt El País.

De Spaanse brandweer heeft zijn handen vol aan de wijdverspreide bosbranden:

Bosbranden teisteren Catalonië

Elke hittegolf kan tegenwoordig in verband worden gebracht met klimaatverandering, bleek vorige maand uit een publicatie van de internationale onderzoeksgroep World Weather Attribution. Ook komen extreme regenval en intense periodes van droogte in sommige delen van de wereld nu duidelijk vaker voor als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen.

En zo houden lezers het (enigszins) koel, zagen we na een oproepje:

 • NOS
  Verkoeling zoeken in een Amsterdams zwembad
 • NOS
  Dit Rotterdamse zwembad is nog leeg
 • NOS
  Schaduw creëren op het Scheveningse strand
 • NOS
  'Binnen zitten en studeren', stuurt een student Lucht- en ruimtevaarttechniek in Delft
 • NOS
  Deze inzender neemt 'het hoofd koel houden' wel erg letterlijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl