De Nederlandse hockeymannen met de Pro League-beker
NOS Sport

Opsteker Nederlandse hockeymannen: eindzege Pro League na 2-1 winst op India

De Nederlandse hockeyers hebben met een 2-1 overwinning op India de eindzege in de Pro League gepakt. Door de overwinning in het aantrekkelijke duel kan de nummer twee in de stand België, dat in zijn laatste wedstrijd Engeland afdroogde (5-0), niet meer over Nederland heen.

Negen maanden na het olympisch dieptepunt van Tokio winnen de Nederlandse hockeymannen weer een prijs en tonen aan dat ze op de weg terug zijn richting het WK in India in januari 2023. Het is het eerste succes van bondscoach Jeroen Delmée, die met de hockeymannen maar één wedstrijd verloor deze Pro League, vorige week tegen Duitsland.

Zondag kregen op het sportpark bij HC Rotterdam tegen India al enkele prominente namen rust. Seve van Ass, Pirmin Blaak, Koen Bijen keken toe. Ze zagen een valse start van hun teamgenoten.

Jip Janssen juicht na de 1-1

Al na dertig seconden wipte Abhishek de bal knap tussen twee Oranje-verdedigers door, die met z'n tweeën instapten, en schoof de bal rustig in de rechterhoek. Oranje liet zich er niet gek door maken en kwam na zeven minuten alweer op gelijke hoogte.

Jasper Brinkman pikte de bal op het middenveld op, bestormde de Indiase cirkel en versierde een strafcorner. Een kansje waar Jip Janssen wel raad mee wist. Zo bleef het tot het einde van het derde kwart, ondanks een gemiste strafbal en een bal op de paal van India en een bal op de lat van Joep de Mol.

Thijs van Dam in duel met Amit Rohidas

Op de valreep van het derde kwart kreeg Nederland een strafcorner die Jorrit Croon pushte richting de top van de cirkel en rende richting het doel voor de tip-in: 2-1. Een fraaie variant en sportieve revanche voor Croon, die zaterdag in het eerste duel met India een behoorlijk blauw oog opliep.

India bleef richting het einde van de wedstrijd aandringen en werd gevaarlijk met strafcorners, maar Oranje-doelman Maurits Visser redde tweemaal knap. Een hectisch einde zoals zaterdag, waarin Nederland in de laatste minuut wel de 2-2 weggaf, werd het nu niet.

Afsluiten tegen Spanje

Al deed winnaar van olympisch zilver en vice-wereldkampioen Australië niet mee dit seizoen, de winst in de Pro League 2021-2022 is een opsteker voor de vernieuwde Nederlandse hockeymannen. Vooral na het debacle van de Spelen in Tokio vorige zomer, waar Nederland in de kwartfinale werd uitgeschakeld.

Volgend weekend sluit Oranje het Pro League-seizoen af met twee duels met Spanje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl