Badgasten zoeken verkoeling op het Scheveningse strand
NOS NieuwsAangepast

Weer tropisch warm: drukte op het strand en Billie Eilish-fans in brandende zon

Met een maximumtemperatuur van 30 tot 35 graden wordt het tropisch warm en de heetste dag van het jaar tot nu toe. Mensen trekken er massaal op uit. Sommigen zoeken verkoeling en rust op, anderen de drukte.

Zo zitten er ondanks waarschuwingen een flink aantal fans klaar voor het concert van Billie Eilish vanavond in de Ziggo Dome. Zaterdagavond staat de 20-jarige Eilish met haar Happier Than Ever-tournee op het Amsterdamse podium, maar vrijdagavond zaten de eerste fans al voor de ingang. Inmiddels zitten er honderden mensen voor de deur om het beste plekje in de zaal te bemachtigen.

De temperatuur in Amsterdam kan zaterdagmiddag flink oplopen. Op sociale media delen fans massaal foto's en video's van hun plekje voor de deur. De Ziggo Dome adviseert fans om pas aan het einde van de middag of het begin van de avond naar de concertzaal toe te komen.

In Egmond aan zee kunnen strandgangers goed leven met de hitte:

'Het is gewoon heerlijk', klinkt het op strand van Egmond

Voor de ingang van de terminal op luchthaven Schiphol staan zaterdagmiddag opnieuw lange rijen wachtende passagiers in de volle zon, maar ondanks de warmte geeft dat volgens een woordvoerder geen problemen.

"Waar nodig verstrekken we water en de rijen lopen gelukkig goed door", aldus de woordvoerder. Schiphol beleeft opnieuw een topdag wat betreft de drukte. Er worden circa 174.000 aankomende en vertrekkende passagiers verwerkt.

Om de toegang tot de luchthaventerminal te reguleren, zijn buiten rijen gevormd. Een deel van de wachtrijen is overkapt, wat bescherming biedt tegen zon en regen, maar op sommige piekmomenten is de rij met wachtende reizigers langer. Volgens de woordvoerder hebben zich geen incidenten voorgedaan.

Door het hele land zoeken mensen verkoeling:

 • ANP
  Er wordt water uitgedeeld aan de festivalgangers tijdens de tweede dag van het Pinkpop
 • ANP
  De Rotterdam Pride werd vanochtend gehouden, toen de temperatuur nog niet op zijn hoogtepunt was
 • ANP
  Surfers zoeken verkoeling op het Scheveningse strand
 • ANP
  Een vrouw fotografeert haar dochter bij het Scheveningse strand

Rijkswaterstaat heeft voor mensen onderweg het hitteprotocol afgekondigd voor mensen die de auto pakken. Wie stil komt te staan met pech wordt meteen geholpen. Ook raadt Rijkswaterstaat aan om goed voorbereid de weg op te gaan en water mee te nemen. Vooralsnog geldt het hitteprotocol alleen voor Zuid-Holland, Zeeland, Limburg en Noord-Brabant.

Voor de provincie Limburg geeft het KNMI voor vanmiddag code geel af als hittewaarschuwing. In het noorden is het vandaag een stuk koeler met maxima tussen 20 en 25 graden dankzij een noordenwind. De tropische temperaturen zijn maar tijdelijk: vanavond koelt het af en is er kans op stevige buien, in sommige delen van het land met onweer.

Het RIVM meldt dat de luchtkwaliteit in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland vandaag slechter kan zijn door smog. Het gezondheidsinstituut waarschuwt mensen die hier gevoelig voor zijn om lichamelijke inspanning te beperken en binnen te blijven. Vooral in de namiddag is de lucht verontreinigd.

De smog kan leiden tot extra luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid. Ook het Longfonds adviseert mensen met longklachten om voorzichtig te zijn in de hitte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl