NOS Wielrennen

Ondanks coronazorgen grijpt Pogacar de macht in Ronde van Slovenië

Tadej Pogacar heeft solo de derde etappe van de Ronde van Slovenië gewonnen. De Sloveen neemt bovendien de leiderstrui over van zijn Poolse ploeggenoot Rafal Majka, die ook mee was in de aanval en tweede werd.

De dag begon nog met alarmerend nieuws voor UAE Emirates, de formatie van Pogacar. Zijn helper Mikkel Bjerg, ook beoogd ploeggenoot in de Tour de France, testte positief op het coronavirus. Diens kamergenoot Vegard Stake Laengen verliet eveneens de koers.

Bovendien trok de hele ploeg van UAE Emirates zich terug uit de Ronde van Zwitserland na positieve testen van Marc Hirschi en Diego Ulissi.

Het weerhield Pogacar er niet van om in een heuvelachtige etappe naar Celje op 23 kilometer van de meet samen met Majka in de aanval te gaan. Ze leken samen naar de streep te rijden, maar met nog 6 kilometer te gaan wist de Italiaan Nicola Conci van Alpecin-Fenix nog aan te sluiten.

Op het slotklimmetje in de laatste kilometer konden klassementsleider Majka, die van Pogacar de openingsrit mocht winnen, en Conci het wiel van Pogacar niet volgen. In het klassement heeft hij nu zeven seconden voorsprong op Majka.

Conci opgepikt uit de Gazprom-boedel

Dat uitgerekend Nicola Conci als enige de aansluiting met Pogacar en Majka wist te maken, is opvallend. De 25-jarige Italiaan werd namelijk drie dagen geleden pas opgevist door Alpecin-Fenix uit de boedel van de geschorste Russische Gazprom-formatie.

Sinds de Russische inval in Oekraïne worden wielerploegen uit Rusland en Belarus geweerd uit internationale wedstrijden. Op 19 april deden Conci en zijn Gazprom-collega's nog een emotionele oproep om weer te mogen koersen.

Dat wil niet zeggen dat Conci helemaal niet meer gekoerst heeft. Zo reed hij vlak voor de oproep op sociale media nog met een Italiaanse selectie in de Ronde van Sicilië.

Conci eindigde zelf als zevende in het eindklassement en hielp gelegenheidskopman Damiano Caruso (normaal Bahrain Victorious) aan twee ritzeges en de eindzege. Ook Matteo Malucelli (een andere Gazprom-collega) won een rit op Sicilië.

Tour begint over twee weken

Voor tweevoudig Tourwinnaar Pogacar is de etappekoers in eigen land de laatste voorbereiding op de Tour de France, die over precies twee weken in Kopenhagen begint. De concurrenten van Pogacar kozen voor de Dauphiné of de Ronde van Zwitserland als laatste test.

De 23-jarige Pogacar verkeert eigenlijk al het hele jaar in topvorm. Eerder won hij de Strade Bianche en twee etappes en het eindklassement in zowel de UAE Tour als Tirreno-Adriatico. Bij zijn debuut in de Ronde van Vlaanderen was 'Pogi' de beste man in koers, maar werd hij in de sprint geklopt door Mathieu van der Poel.

De Ronde van Slovenië eindigt zondag. Ook de laatste twee etappes hebben een heuvelachtig parcours.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl