1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Wielrennen

Mocht iemand nog twijfelen: Pogacar toont Tourvorm in Slovenië en gunt Majka zege

Rafal Majka heeft de eerste etappe van de Ronde van Slovenië gewonnen. De adjudant van Tadej Pogacar bij UAE-Emirates vertrok op de eerste de beste berg met zijn kopman en de Sloveen Domen Novak (Bahrain Victorious) en speelde het overtal in de slotkilometer uit met de dagzege.

Tadej Pogacar, winnaar van de laatste twee edities van de Tour de France, kwam juichend als derde over de streep.

De wielerwereld telt af naar het grote Sloveense duel in de Tour, die over tweeënhalve week van start gaat in Kopenhagen. Primoz Roglic testte de benen afgelopen week in het Critérium du Dauphiné en vertrok met de eindzege en de wetenschap dat hij over een ijzersterke ploeg beschikt.

Mythische Tour-bergen

Pogacar werkte de afgelopen weken aan zijn vorm in Livigno en verkende vast een paar belangrijke Tourritten. Af en toe deelde hij een foto op mythische bergen als de Stelvio, de Gavia of de Galibier, die hij samen met zijn trouwe adjudant Majka enkele keren opreed.

Niet zomaar, want op Strava bleek Pogacar gewoon de ene kom na de andere op zijn naam te hebben gebracht.

Waar Roglic de Dauphiné verkoos, geldt de Ronde van Slovenië voor Pogacar als generale repetitie voor de Tour. En hoewel het zwaartepunt van de Ronde pas later in de week ligt, liet hij er geen gras over groeien.

Op de eerste de beste serieuze beklimming in de openingsrit van Nova Gorica naar Postojna ontbonden Pogacar en Majka samen hun duivels. Alleen Pogacars landgenoot Domen Novak (Bahrain) wist nog aan te klampen.

Op de top van de beklimming had het trio bijna een minuut voorsprong op Matej Mohoric (Bahrain) en de Amerikaan Sean Bennett (van de door Maarten Tjallingii geleide Chinese formatie China Glory).

Meesterdaler Mohoric verkleinde het gat in de afdaling en keek de drie koplopers in de rug in het dal, maar moest al het werk alleen doen en besloot zijn metgezel dan maar uit het wiel te rijden. De Sloveense kampioen wist het gat naar de kop in zijn eentje niet te dichten en werd even later weer ingelopen door het peloton.

Majka profiteert van ploegenspel

Op de slotklim werd de voorsprong van Pogacar en Majka alleen maar groter, maar de twee ploegmaten van UAE wisten Novak niet te lossen. In de slotkilometers in Postojna speelden de twee ploeggenoten het spel slim: Pogacar demarreerde als eerste, Majka keek toe hoe Novak het gat dichtte en sloeg daarna het beslissende gat.

Voor sprinter Dylan Groenewegen was de eerste etappe in Slovenië meteen een flinke uitdaging. Hij eindigde niet onverdienstelijk in een grote groep op 13.11 van winnaar Majka. Daarmee was hij ruim vijf minuten sneller dan sprintrivaal Tim Merlier, die ook naar Slovenië is getrokken.

Gezien het profiel van de komende vier dagen zullen de sprinters waarschijnlijk maar een kans krijgen. Donderdag zijn namelijk geen al te zware beklimmingen in het parcours opgenomen, al gaat het wel de hele dag op en af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl