NOS Voetbal

Oud-aanvoerder Rusland veroordeelt oorlog: 'Misschien beland ik nu in de cel'

Igor Denisov, voormalig aanvoerder van het Russisch voetbalelftal, heeft zich publiekelijk uitgesproken tegen de oorlog in Oekraïne. Hij is de meest prominente Russische sporter die nog in Rusland woont en zich zo openlijk uitspreekt tegen president Poetin, met gevaar voor eigen vrijheid.

Denisov spreekt zich uit in een interview op het YouTube-kanaal Nobel, van de Armeens/Russische sportjournalist Nobel Arustamyan. "Misschien beland ik in de cel of word ik vermoord vanwege deze woorden, maar ik zeg het zoals het is", zegt Denisov.

Igor Denisov tijdens het EK in 2012

"Deze gebeurtenissen zijn rampzalig, het is verschrikkelijk", zegt de 38-jarige Denisov, die tussen 2012 en 2016 aanvoerder was van Rusland. De voormalig middenvelder speelde 54 interlands en kwam uit voor grote Russische clubs als Zenit St.-Petersburg, Dinamo Moskou en Lokomotiv Moskou, voordat hij in 2019 zijn carrière beëindigde.

Denisov gaat zich niet verbergen

Denisov vertelt dat hij een brief aan president Poetin heeft geschreven, met het verzoek om de oorlog te stoppen. "En tijdens de derde of vierde dag van de oorlog heb ik een videoboodschap opgenomen. Ik ging op mijn knieën om vrede te vragen. Ik heb de video overal aangeboden, maar helaas wilde geen enkel medium het uitzenden."

Met zijn uitspraken loopt Denisov gevaar. Enkele maanden geleden nam het Russische parlement een wet aan, waarin gevangenisstraffen tot vijftien jaar kunnen worden opgelegd voor mensen die 'nepnieuws' verspreiden of op een andere manier de inval in Oekraïne in diskrediet brengen.

Denisov beseft dat hij zichzelf in gevaar brengt met zijn uitspraken tegen de oorlog. "Ik ben een beetje bang nu. Maar ik moet dit gewoon zeggen. Ik ga me niet verbergen."

Vanwege de oorlog, die eind februari begon, worden Russische sportploegen geweerd van internationale toernooien. Denisov noemt dat een correct besluit. "Ieder van ons die zich niet verzet, is schuldig. Door deze boycot kunnen we anderen overtuigen dat de oorlog verkeerd is."

Oud-aanvoerder Rusland wil mening over oorlog in Oekraïne niet verbergen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl