NOS Nieuws

Post-covid kan nog eens duizenden zorgmedewerkers baan kosten

  • David van Hulzen

    redacteur Binnenland

  • David van Hulzen

    redacteur Binnenland

Al zeker duizend zorgmedewerkers zijn hun baan kwijtgeraakt of staan op het punt die te verliezen door het post-covidsyndroom, ook wel 'long covid' genoemd. Zij raakten in de eerste coronagolf besmet met het virus. Dat staat in een rapportage die vakbond FNV heeft overhandigd aan de Tweede Kamer. En het aantal van duizend zal vermoedelijk nog sterk oplopen, blijkt uit een analyse van de cijfers door de NOS.

Van de zorgmedewerkers die bij het meldpunt van de vakbond aanklopten, is maar zo'n 30 procent tijdens de eerste golf besmet geraakt. Bijna 70 procent van de melders kreeg de besmetting later. Dat deel is dus minder dan twee jaar ziek (de wettelijke ontslaggrens).

Als de huidige trend doorzet, zou het aantal ontslagen zorgmedewerkers in de komende jaren verdrievoudigen. Voor deze mensen betekent dat in de meeste gevallen het aanvragen van een WIA-uitkering, waarmee hun inkomen sterk terugloopt.

Van de zorgmedewerkers die zich hebben gemeld bij het long covid-meldpunt van vakbond FNV, is driekwart werkzaam in verpleeghuizen, ziekenhuizen, de gehandicaptenzorg of thuiszorg:

Vooral uit vier branches meldden zich zorgmedewerkers

Zorgbranche Aandeel melders
Verzorgings- en verpleeghuizen 29 procent
Ziekenhuizen 20 procent
Gehandicaptenzorg 15 procent
Thuiszorg 11 procent

Opvallend is ook dat zo'n 35 procent van de melders aangeeft kosten te hebben gemaakt voor hun revalidatie. "Ik heb veel onderzoeken naar de oorzaak van de klachten gehad die onder het eigen risico vielen", zegt een van hen tegen de vakbond.

Het gaat daarbij vooral om vermoeidheid (95 procent van de melders) en een verminderde concentratie (87 procent). Maar ook vergeetachtigheid (78 procent), kortademigheid (66 procent) en regelmatige hoofdpijn (62 procent) komen veel voor. In iets mindere mate ervaren zorgmedewerkers met post-covid hartkloppingen, depressiviteit en een verminderd reuk- en smaakvermogen.

'Langer in dienst houden'

In februari liet het kabinet weten zorgmedewerkers met post-covid tegemoet te willen komen. Minister Helder voor Langdurige Zorg kondigde een subsidieregeling aan waarmee werkgevers deze mensen langer in dienst kunnen houden. In een Kamerbrief gisteravond zette Helder die regeling nog eens uiteen. Via de subsidie kunnen zorgmedewerkers die uitzicht hebben op herstel 6 tot 12 maanden langer in dienst gehouden worden.

De FNV stelde in april dat die regeling te laat komt en tekortschiet. Daarom eiste de bond samen met onderwijsvakbond AOb vorige maand een herstelfonds van 150 miljoen voor zorg- en onderwijsmedewerkers die kampen met het post-covidsyndroom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl