NOS Sport

Van Rijthoven over wildcard Wimbledon: 'Ze willen een sensatie zoals ik hebben'

Tim van Rijthoven kan het nog nauwelijks geloven als we hem treffen op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen. Hij won zondag uit het niets het grastoernooi van Rosmalen en kreeg dinsdag door die sensationele prestatie een wildcard voor Wimbledon.

Als klein jochie droomde hij er al van om op het heilige gras in Londen te spelen. "Dat dat nu gebeurt, is onwerkelijk."

Van Rijthoven kan zeldzame wildcard Wimbledon amper geloven: 'Onwerkelijk'

Van Rijthoven werd dinsdag op de hoogte gesteld door de organisatie van Wimbledon. "Ik werd zelf gebeld door de grote man van Wimbledon, dat het rond was. Hij zei: Tim, ik heb goed nieuws. Je hebt de wildcard van het hoofdtoernooi. Je hebt het verdiend met je spel van afgelopen weken."

Kieskeurig

De keuze voor Van Rijthoven is een opvallende. De Wimbledon-organisatie is doorgaans heel kieskeurig in het verdelen van de acht beschikbare wildcards. Normaal worden de vrijstellingen vooral gegeven aan Britse tennissers of tennissers uit een van de drie andere grandslamlanden: Australië, Frankrijk en Amerika.

"Dit zegt ook wel wat over de Engelse tennisbond daar. Ze willen een sensatie zoals ik op het hoofdtoernooi van Wimbledon hebben. Dat ze mij die kans geven, is echt heel gaaf."

Tim van Rijthoven won zondag het grastoernooi in Rosmalen door in de finale van Daniil Medvedev, de huidige nummer één van de wereld, te winnen.

Van Rijthoven verslaat ook Medvedev en eindigt droomweek met titel Rosmalen

Maar zijn uitverkiezing was alles behalve een vanzelfsprekendheid. Van Rijthovens management heeft een goede lobby gevoerd. "Er worden brieven over en weer geschreven", legt Van Rijthoven uit. "Er worden heel veel mensen met elkaar in contact gebracht. Achter de schermen gebeurt er heel veel."

Roodgloeiend

Sinds zijn triomf in Rosmalen staat de telefoon van Van Rijthoven roodgloeiend. De journalisten staan in de rij, mensen willen alles van hem weten en iedere talkshow wilde hem in de uitzending.

"Dat ik gisteren bij Humberto zat en voor een miljoenenpubliek mijn verhaal mocht doen, dat was wel even een knijpmomentje", zegt Van Rijthoven, die na zijn toernooizege in Rosmalen een speciale mediamanager in dienst nam.

"Ik ben van een redelijk onbekende tennisser opeens een bekende Nederlander geworden. Dat gaat niet eens over tennis, maar in heel Nederland ben ik nu bekend. Dat is hartstikke raar."

Wie denkt dat Van Rijthoven bezwijkt onder de druk vergist zich. "Ik heb er wel een aantal vleugels bijgekregen, maar ik ben een nuchtere jongen. Ik blijf met beide benen op de grond staan en ben daar niet zo gevoelig voor."

Ook stunt op Wimbledon?

Zijn status in Nederland is veranderd, maar op Wimbledon zal ook het grote internationale publiek kennis met hem maken. Zit er opnieuw een stunt in?

"Ik kijk er met ongelofelijk veel plezier naar uit. En ben trots dat ik daar mag staan. Mijn verwachtingen zijn nog steeds hetzelfde van voor ik in Rosmalen had gewonnen. Een ronde winnen. Of twee. Of ik verlies de eerste ronde. Ik kan in ieder geval zeggen dat ik op Wimbledon gestaan heb. Dat is al hartstikke mooi. En wie weet meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl