ANP
NOS Sport

Sprookje duurt voort: Van Rijthoven krijgt wildcard voor Wimbledon

Tennisser Tim van Rijthoven heeft een wildcard gekregen voor het hoofdtoernooi van Wimbledon. "Dat is iets waar je als jongetje van droomt om daar überhaupt te spelen. Dat dat nu gebeurt is onwerkelijk", zegt hij in een eerste reactie.

Van Rijthoven zorgde afgelopen week voor een sensatie door uit het niets als wildcardspeler en nummer 205 van de wereld het grastoernooi van Rosmalen te winnen. Hij versloeg in de finale de huidige nummer één van de wereld Daniil Medvedev.

Door de sensationele overwinning steeg Van Rijthoven naar de 106de plaats op de ATP-ranking, een plek die normaal gesproken goed is voor directe plaatsing voor een grandslamtoernooi. Maar omdat de startlijsten al een paar weken van tevoren worden bepaald, was Van Rijthoven op Wimbledon in eerste instantie veroordeeld tot het kwalificatietoernooi.

Kwalificeren is nu dus niet meer nodig. Van Rijthoven: "Ongelooflijk, eigenlijk. Niet te beschrijven."

  • Van Rijthoven kan zeldzame wildcard Wimbledon amper geloven: 'Onwerkelijk'
  • Van Rijthoven verslaat ook Medvedev en eindigt droomweek met titel Rosmalen
  • Kenners over Van Rijthoven en mannentennis: 'Enorme, luxe, weelde: heerlijk!'
  • Eltingh geniet van succes Van Rijthoven, maar hoopt op jongere doorbraak van talenten
  • Jacco Eltingh ziet verschillen tussen mannen- en vrouwentennis

De kans dat Van Rijthoven een wildcard zou krijgen werd door de kenners vooraf op heel klein geschat. De organisatie van Wimbledon geeft doorgaans de voorkeur aan spelers uit eigen land of aan Australische, Franse of Amerikaanse spelers, omdat in hun land ook grandslamtoernooien zijn.

In de afgelopen drie Wimbledon-toernooien kregen alleen Sergiy Stakhovsky, Marcos Baghdatis, Feliciano Lopez en Carlos Alcaraz naast de Britten en spelers uit grandslamlanden een wildcard van de organisatie, die per editie maximaal acht wildcards mag uitdelen.

Van Rijthoven wordt dus aan dat rijtje toegevoegd en mag nu dromen van een overwinning op Wimbledon. De enige speler die het toernooi met een wildcard op zijn naam schreef was Goran Ivanisevic in 2001.

Na Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor is Van Rijthoven de derde Nederlander die in actie komt op het heilige gras van Wimbledon. Het hoofdtoernooi begint op 27 juni, op 10 juli wordt de finale gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl