NOS Sport

Stuntweek Van Rijthoven eindigt met klapper: titel Rosmalen na winst op Medvedev

Van Rijthoven verslaat ook Medvedev en eindigt droomweek met titel Rosmalen

Het sprookje van tennisser Tim van Rijthoven bij het ATP-toernooi van Rosmalen heeft een passend, maar ook onvoorstelbaar einde gekregen. Als nummer 205 van de wereld pakte hij de titel door in de finale de Russische wereldtopper Daniil Medvedev met 6-4, 6-1 te verslaan.

De finaleplaats van Van Rijthoven was al een daverende verrassing. Hij werd tot het toernooi toegelaten met een wildcard en versloeg deze week de nummer veertien van de wereld (Taylor Fritz), de nummer negen (Félix Auger-Aliassime) en dus ook Medvedev, die vanaf maandag de nummer één van de wereld is.

Door de toernooiwinst nadert Van Rijthoven de magische tophonderd met rasse schreden: hij stijgt naar plaats 106 van de wereldranglijst.

De laatste Nederlander die een ATP-toernooi won, was Robin Haase in 2012 in Kitzbühel.

Bekijk hieronder de speech van Tim van Rijthoven kort na zijn overwinning.

  • Van Rijthoven over Medvedev na toernooiwinst Rosmalen: 'Heb je vaak gezien op tv'
  • Van Rijthoven na titel Rosmalen: 'Heb de perfecte wedstrijd gespeeld'

Van Rijthoven begon sterk tegen Medvedev, het verschil op de ranglijst was niet te merken. Na een 1-0 op eigen service kwam van Rijthoven 40-0 voor in de eerste servicegame van Medvedev. De Rus vocht zich terug tot 40-30 maar een dubbele fout zorgde gelijk voor een break van Van Rijthoven.

Een game later brak Medvedev terug, al was dat niet het meest opvallende aan de game. Medvedev liet zich een tijdje behandelen, er was even twijfel of Van Rijthoven de zege in de schoot geworpen kreeg door een blessure van de Rus. Zo ver kwam het niet.

Bij 3-2 voor Van Rijthoven kreeg de geboren Roosendaler drie breakkansen, maar Medvedev, die door de inval van zijn geboorteland in Oekraïne straks niet welkom is op Wimbledon, kwam met een paar aces op de proppen.

Publiek op de banken

Bij 5-4 voor Van Rijthoven kon Medvedev zich niet uit de problemen serveren en ging de set naar de Nederlander, die daarmee het publiek op de bank kreeg.

Orange Pictures
Van Rijthoven verslaat Medvedev in finale tennistoernooi van Rosmalen

In de tweede set gebeurde precies hetzelfde als in de eerste set: Van Rijthoven behield zijn eigen servicegame en brak Medvedev direct. Hij liep zelfs uit naar 5-0 en Medvedev liet het hoofd hangen.

Toch werkte de Rus nog een matchpoint weg, kwam op 5-1, maar daarna sloeg Van Rijthoven in zijn eigen game direct toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl