NOS SportAangepast

Van Rijthoven van wildcard tot finale tegen beste van wereld: 'Geen woorden voor'

Sprookje Van Rijthoven duurt voort met winst in halve finale op Auger-Aliassime

Toernooisensatie Tim van Rijthoven weet van geen ophouden in Rosmalen. De met een wildcard tot het grastoernooi toegelaten nummer 205 van de wereld verschafte zich een weg naar de eindstrijd door in de halve finales in drie sets af te rekenen met Felix Auger-Aliassime, de nummer 9 op de mondiale tennisladder.

In de finale wacht Daniil Medvedev, die vanaf maandag weer de nummer één van de wereld is.

Zelf versloeg de 25-jarige Roosendaler om de eindstrijd te bereiken de als tweede geplaatste Canadees Auger-Aliassime, eerder dit jaar nog winnaar van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam, met 6-3, 1-6, 7-6 (5).

Dwingende forehand

Van Rijthoven oogde meteen al bij opkomst niet onder de indruk van de voor hem ongewone omstandigheden - zijn zegereeks in Rosmalen was begonnen met zijn eerste overwinning op ATP-niveau - en zo speelde hij ook in de eerste set. Hij serveerde, zoals al het hele toernooi, sterk en was ook dwingend met de forehand.

Auger-Aliassime produceerde bij een 3-2 achterstand een dubbele fout, waardoor het 40-40 werd. Een slagenwisseling later was het eerste breakpoint van de wedstrijd een feit en werd een te diep geslagen forehand de Canadees fataal. Het kostte hem prompt de eerste set.

In de tweede set kreeg Van Rijthoven zijn eerste breakpoints tegen. Op 1-2 wist hij de eerste weg te serveren en ook de tweede leek hij te gaan neutraliseren, maar een wilde forehand belandde ruim achter de baseline. Auger-Aliassime begon de opslag van de Roosendaler beter te lezen en stoomde door naar setwinst.

ANP
Felix Auger-Aliassime

De 25-jarige Van Rijthoven herpakte zich knap na die opdoffer en mocht in de vierde game van de derde set even hopen op een vroege break, toen de vier jaar jongere Auger-Aliassime twee dubbele fouten produceerde en een forehand uitsloeg. Vanaf 0-40 liep de opslag van de nummer negen van de wereld echter weer op rolletjes.

Beslissende tiebreak

Dat stramien herhaalde zich op 4-3 voor Van Rijthoven: opnieuw liet Auger-Aliassime zich vanaf 0-40 van zijn beste kant zien, onder meer door twee aces van zijn racket te laten vertrekken. Omdat beiden geen steken meer lieten vallen, draaide het uit op een allesbeslissende tiebreak.

Bekijk hier de reactie van Tim van Rijthoven:

Van Rijthoven geniet: 'Eventjes de ogen dicht, even een momentje voor jezelf'

Daarin wist Van Rijthoven zich na de baanwissel met zijn forehand naar een eerste minibreak te slaan. Twee servicebeurten later stond er 6-3 op het scorebord, drie matchpoints dus. De eerste twee overleefde de serverende Auger-Aliassime nog, maar daarna trok de Nederlandse sensatie de partij over streep.

"Dat ik een wildcard kreeg, was al een verrassing", aldus Van Rijthoven. "Ik hoopte hier een of twee partijen te spelen en nu sta ik in de finale. Ik heb er geen woorden voor. Dit is echt ongelooflijk."

In de finale treft Van Rijthoven dus Medvedev, die in twee sets afrekende met Adrian Mannarino (7-5, 7-5). Ongenaakbaar lijkt de als eerste geplaatste Rus zeker niet, tegen Mannarino leverde hij drie keer zijn servicebeurt in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl