Sywert van Lienden bij het verlaten van de rechtbank in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Van Lienden voelt zich eenling in strijd tegen 'de meute'

  • Stijn Wiegerinck

    redacteur Online

  • Stijn Wiegerinck

    redacteur Online

Sywert van Lienden heeft bij een hoorzitting in de rechtbank in Amsterdam uitgehaald naar het Openbaar Ministerie, de politiek, de media en ook de rechtbank. "Er is hier geen sprake van een misstand, maar van een nationaal misverstand", zei hij over het verzoek van het OM om hem te ontslaan als bestuurder van de Stichting Hulp Alliantie (SHA).

Van Lienden beschuldigt het OM en oud-medewerkers van de stichting van het verstrekken van misinformatie. "Alles wordt door elkaar geklutst." Ook Tweede Kamerleden en ministers zouden onjuiste informatie hebben gegeven over de mondkapjesdeal met de bv van Van Lienden en twee zakenpartners.

Als gevolg van de berichtgeving is het drietal bedreigd, zei Van Lienden. En de rechtbank kreeg het verwijt dat hem een goede verdediging onmogelijk wordt gemaakt, omdat honderden pagina's aan verweerschrift die hij had opgesteld niet in deze zaak zijn toegelaten. "Een rechtstaat zou bescherming moeten bieden als de meute zich tegen een eenling keert."

In de hoorzitting was de vraag aan de orde of Van Lienden en zijn zakenpartner Bernd Damme ontslagen moeten worden als bestuursleden van de SHA. Ze waren al geschorst. Het OM en oud-medewerkers van SHA dringen aan op ontslag omdat het bestuur opdracht moet geven voor een onderzoek naar handelwijze van Van Lienden, Damme en een andere zakenpartner die eerder opstapte. Zolang Van Lienden en zijn zakenpartner zelf nog bestuurslid zijn, kunnen ze dat onderzoek belemmeren, redeneert het OM. Bijvoorbeeld door de administratie te wijzigen of zoek te maken.

Verzet tegen ontslag

Van Lienden en Damme verzetten zich tegen hun ontslag. Ze vinden dat ze niets verkeerds hebben gedaan. "Ik heb naar eer en geweten gehandeld", zei Van Lienden. Volgens hem heeft de SHA geen toekomst als hij en Damme plaats moeten maken voor andere bestuurders. "De klanten, het netwerk, dat is met ons verweven. Het belang van continuïteit zou mee moeten spelen", zei Van Lienden.

De drie verdienden in 2020 miljoenen aan de verkoop van mondkapjes aan het ministerie van Volksgezondheid. Die order liep via hun bv Relief Goods Alliance (RGA). Volgens Van Lienden was daarvoor gekozen, omdat de werkmaatschappij van de SHA daar niet geschikt voor was. Het ministerie en andere klanten zouden daarvan op de hoogte zijn geweest en ook van het feit dat Van Lienden en zijn zakenpartners de aandeelhouders waren. De activiteiten van de RGA zouden strikt gescheiden zijn geweest van die van de stichting SHA, waarvoor ze onbezoldigd werkten.

Het OM vermoedt dat de twee in strijd met de statuten van SHA hebben gehandeld. Daar gaat een eventueel nieuw bestuur mogelijk onderzoek naar doen. De uitkomst kan zijn dat de drie partners hun miljoenen aan de stichting moeten overmaken.

Van Lienden zegt dat hij niets te verbergen heeft. Zijn aanblijven staat volgens hem een onderzoek niet in de weg. "Ik ben een strenge slager", antwoordde hij op de vraag of hij dan niet de slager is die zijn eigen vlees keurt.

Intimidatie

Ook oud-SHA-medewerkers willen dat de twee ontslagen worden. "Zij zijn slachtoffer, zij zijn beschadigd", zei hun advocaat. Een oud-medewerker verklaarde op zijn beurt: "Ook wij zijn ongelooflijk veel tijd kwijt geweest aan alles wat in de media kwam. We werden gebeld door journalisten. Wij voelden ons geïncrimineerd."

De oud-medewerkers zeiden ook dat ze door de geschorste bestuursleden of familie van die bestuursleden worden geïntimideerd. Ze zouden dreigmails hebben gehad. Bij het betreden van de rechtbank zou een naaste van Van Lienden "hypocriet" tegen een oud-medewerker hebben geschreeuwd. Ook zou iemand een middelvinger naar deze medewerker hebben opgestoken. Van Lienden spreekt tegen dat hij iemand heeft geïntimideerd.

Goede doelen

Van Lienden hoorde het betoog van het OM en de advocaten van de oud-medewerkers glimlachend en hoofdschuddend aan. Hij en zijn partners blijven erbij dat ze niets verkeerd hebben gedaan. In juni vorig jaar noemde hij de winst die de RGA heeft behaald wel "excessief veel". Zelf hield hij er 9 miljoen euro aan over. Hij zou dat bedrag willen houden, maar eventueel rendement erover aan goede doelen willen schenken.

Van Lienden heeft goede hoop dat het onderzoek van onderzoeksbureau Deloitte naar de politieke besluitvorming rond de mondkapjesdeal hem zal vrijpleiten. Hij heeft het conceptrapport gelezen en kreeg naar eigen zeggen een positieve indruk. Minister Helder voor Langdurige Zorg zei vorige maand dat dit rapport hoogstwaarschijnlijk na de zomer klaar is.

De rechtbank in Amsterdam doet op 21 juli uitspraak over het wel of niet ontslaan van Van Lienden en Damme uit het bestuur van de SHA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl