ANP
NOS NieuwsAangepast

Viroloog Koopmans niet naar festival Oerol om veiligheidsrisico

Viroloog Marion Koopmans gaat niet naar het festival Oerol vanwege een veiligheidsrisico. Avrotros, de omroep die haar had uitgenodigd, zegt dat het besluit is genomen in overleg met de politie.

Koopmans zou naar Terschelling gaan voor een speciale uitzending van het programma Opium waarin zij de hoofdgast zou zijn. Ze zou van dinsdagmiddag tot woensdagavond op Terschelling zijn.

In een tweet schreef Koopmans vanochtend dat ze was uitgenodigd, maar dat dat is geschrapt na overleg met de politie. "Wetenschapper 2.0", voegde ze eraan toe, begeleid met vier boze emoji's.

"We zouden haar veiligheid niet 100 procent kunnen garanderen", zegt een woordvoerder van Avrotros. Volgens de omroep is het besluit genomen in samenspraak met Koopmans.

Het was de bedoeling dat Koopmans als wetenschapper en niet als viroloog in het programma kwam praten over een theatervoorstelling, waar een wetenschappelijk onderzoek aan verbonden is. De dreiging was wel vanwege haar rol als viroloog, zegt de omroep.

Maar wat de aard van de dreiging is, wil Avrotros niet zeggen. De beslissing om de uitnodiging van Koopmans af te zeggen, is eind vorige week genomen. Ook de politie wil er niets over zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl