Hans M., Wouter R. en Joost K. in de rechtbank
NOS Nieuws

Leven Van Dissel 'op zijn kop' door bedreigingen complotdenkers

Het leven van Jaap van Dissel is door de doodsbedreigingen aan zijn adres volledig op zijn kop gezet. De directeur Infectieziektebestrijding bij het RIVM werd 24 uur per dag beveiligd waardoor hij zijn vrijheid volledig kwijt was. Ook had hij geen rust meer, bleek vandaag uit zijn slachtofferverklaring, die door een vertegenwoordiger van het RIVM werd voorgelezen in de rechtbank.

Het RIVM gebruikte het spreekrecht tijdens de rechtszaak tegen complotdenkers Wouter R. (54), Joost K. (44) en Hans de M. (57), waar persbureau ANP bij was. De mannen stonden terecht op verdenking van (doods)bedreigingen tegen Van Dissel, premier Rutte en een huisarts in Bodegraven. Verder worden ze verdacht van opruiing.

Tijdens de zitting betuigden de verdachten spijt van hun daden. "Het is zo verkeerd wat ik gedaan heb, daar zijn geen woorden voor", zei R. "We wilden met onze uitzendingen bereiken dat de politie meer onderzoek wilde doen naar de aangifte van Joost. Het heeft een totaal averechts effect gehad."

Beelden

In de rechtbank in Den Haag werd een video getoond van een fietsende Van Dissel, op weg naar het LUMC in Leiden. De beelden zijn gemaakt door R., die in de video Van Dissel een pedofiel en kindermoordenaar noemt.

In een andere video die de verdachten maakten, werd het privéadres van Van Dissel bekendgemaakt. Dat gebeurde in april vorig jaar. De boodschap van de makers - volgens het RIVM een dieptepunt - was dat Van Dissel graag een steen voor zijn verjaardag wilde hebben. Vanaf dat moment werd Van Dissel, die ook voorzitter van het Outbreak Management Team is, elke dag beveiligd.

Nieuwsuur maakte deze video over de bedreigingen aan het adres van publieke figuren:

Complotdenker K. is ervan overtuigd dat hij in zijn kinderjaren getuige was van satanische kindermoorden en dat hij is misbruikt door Van Dissel en de huisarts. Dat verhaal werd verder verspreid in video's op een online platform.

Het gevolg was dat tientallen complotdenkers begin vorig jaar naar een begraafplaats in Bodegraven kwamen. Ze legden bloemen op kindergraven en bij Van Dissel in de tuin.

Het is onmogelijk jezelf tegen klinkklare onzin te verdedigen.

Vertegenwoordiger van het RIVM

"Dat je door een verzonnen verhaal van Joost K. iemands leven volledig op zijn kop kan zetten is ongehoord onverantwoordelijk. Zelfs strafbaar", aldus de RIVM-vertegenwoordiger. Hij noemde de verhalen die de verdachten rondbazuinden ziek. "Het is onmogelijk jezelf tegen klinkklare onzin te verdedigen."

Volgende week donderdag is de tweede inhoudelijke zittingsdag. De officier van justitie maakt dan de strafeisen bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl