België profiteert niet van uitglijder Oranje, enkel remises in 'groep des doods'

België heeft niet kunnen profiteren van het puntenverlies van Nederland in de Nations League. Waar Oranje in de slotfase terugkwam van een 2-0 achterstand tegen Polen en nog heel dicht bij de winnende treffer kwam, incasseerde België in Cardiff juist een late gelijkmaker: 1-1.

De achterstand van de Belgen op Oranje in groep A4 blijft daardoor drie punten.

Bekijk de samenvatting van Wales - België (Nations League)

Bij Wales stonden de grote namen weer in het veld, die vorige week met een nipte 1-0 zege op Oekraïne voor het eerst sinds 1958 deelname aan het WK afdwongen. De Belgen herstelden zich midweeks van de zeperd tegen Oranje door Polen met 6-1 van de mat te vegen.

In Cardiff voerde bondscoach Roberto Martinez - die een groot deel van zijn leven in Wales actief was als speler en coach van Swansea City - vooral verjonging door in zijn defensie. In plaats van de rijpe dertigers Jan Vertonghen en Toby Alderweireld speelden nu Bologna-verdediger Arthur Theate (22) en Wolves-middenvelder Leander Dendoncker (27) in de laatste linie.

Zij hadden voor rust de handen vol aan de door Gareth Bale aangevoerde aanval. Wales dacht na vijf minuten op 1-0 te komen door een knappe uithaal van verdediger Ethan Ampadu vanaf de rand van de zestien, maar die treffer werd na bestudering door de VAR geannuleerd wegens buitenspel.

Youri Tielemans viert de 1-0 voor België tegen Wales.

Kort na rust kwam België toch op 1-0. Youri Tielemans schoof de bal na een vloeiende aanval in de hoek. Daarmee leek de buit binnen, want naarmate de tweede helft vorderde leek het heilige vuur bij Wales gedoofd.

Toch kwam de 1-1 er nog. De jonge Brennan Johnson, een kwartier voor tijd ingevallen voor Gareth Bale, kreeg de bal na een pirouette van Aaron Ramsey en verschalkte doelman Koen Casteels met een lage schuiver.

Voor Johnson is het toch al een geweldige periode: twee weken geleden dwong hij met Nottingham Forest op Wembley promotie af naar de Premier League.

Geen goals in reprise EK-finale

In de 'groep des doods' van de Nations League blijft het ongemeen spannend. Engeland en Italië bleven steken op 0-0. Ook Hongarije-Duitsland eindigde in een remise: 1-1.

De laatste ontmoeting tussen Engeland en Italië was natuurlijk de EK-finale van vorig jaar op een uitpuilend Wembley. Dit keer ontmoetten beide ploegen elkaar voor zo'n 3.000 kinderen op Molineux in Wolverhampton.

Dat was namelijk de sanctie voor de ongeregeldheden bij de WK-finale, waarbij honderden Engelse fans zich zonder toegangskaartje een weg verschaften.

Dat was niet het enige verschil met die zinderende finale, waarin Italië na strafschoppen Europees kampioen werd. Van de elf Italiaanse basisspelers op Wembley, was nu alleen doelman Gianluigi Donnarumma over.

Bekijk de samenvatting van Engeland - Italië (Nations League)

In de boeiende eerste helft regende het kansen aan beide kanten. Zo teisterde Mason Mount de lat en wist Tammy Abraham een blunder van Donnarumma net niet af te straffen.

De grootste kansen waren echter voor de Italianen, maar Davide Frattesi en Gianluca Scamacca hadden het vizier niet op scherp staan. Ook Arsenal-doelman Aaron Ramsdale deed een duit in het zakje met puike reddingen op inzetten van Sandro Tonali, Matteo Pessina en Manuel Locatelli.

Na rust viel er een stuk minder te beleven, ook niet na de entree van Kane na een uur. Beide teams leken vooral bang voor een nederlaag en dus bleef het 0-0.

Hongarije houdt Duitsland op 1-1

Voor Engeland was het trouwens al het tweede duel dat op last van de UEFA voor een minderjarig publiek gespeeld moest worden. Vorige week verloren de Engelsen voor 30.000 kinderen verrassend van Hongarije.

Dit keer hielden de Hongaren Duitsland op 1-1. Na zes minuten schoot Zsolt Nagy, uitkomend in eigen land voor Puskás Akadémia, de Hongaren op 1-0. Vier minuten later trok Jonas Hofmann, die ook al scoorde tegen Engeland, de stand alweer gelijk.

Zsolt Nagy schreeuwt het uit na zijn vroege 1-0 tegen Duitsland.

In de resterende 80 minuten werd niet meer gescoord en dus blijft Hongarije uitstekend meedoen in de strijd der giganten. Italië gaat aan de leiding in groep A3 met vijf punten uit drie duels. Hongarije heeft er vier, Duitsland drie en Engeland sluit de rij met twee punten.

Oekraïne wint 'eerste thuiswedstrijd' sinds oorlog

Oekraïne, dat afgelopen week de WK-droom in duigen zag vallen met een ongelukkige 1-0 nederlaag in Wales, pikte de draad weer op met een klinkende 3-0 zege op Armenië. Roeslan Malinovski, Oleksandr Karavajev en Vitali Mykolenko scoorden alle drie na rust.

De eerste thuiswedstrijd van Oekraïne sinds de Russische inval werd overigens gespeeld in het Poolse Lodz.

Roeslan Malinovski viert de Oekraïense 1-0 tegen Armenië in Lodz.

In dezelfde groep won Ierland het prestigeduel met Schotland overtuigend met 3-0. Het werd de wedstrijd van Swansea-spits Michael Obafemi. Nadat hij al de assist had gegeven voor de Ierse 2-0, tekende Obafemi na rust met een geweldige poeier van afstand voor het mooiste moment van de avond.

Oekraïne gaat aan de leiding in groep B1 met zes punten uit twee duels. Schotland, Ierland en Armenië hebben drie punten. De laatste twee speelden bovendien een wedstrijd meer.