Stugge Polen frustreren Oranje, dat in de extra tijd de zege laat liggen

Bekijk de samenvatting van Nederland - Polen

Het Nederlands elftal blijft aan kop in zijn groep van de Nations League. Bondscoach Louis van Gaal koos nu weer voor een sterk team, dat hij na een zwakke eerste helft veerkracht zag tonen tegen Polen (2-2).

De zege lag voor het grijpen, maar Memphis Depay schoot in de extra tijd een penalty tegen de buitenkant van de paal.

Het zag er kort na rust niet naar uit dat Nederland überhaupt nog een rol zou spelen in deze wedstrijd. Maar na de 0-2 van Piotr Zielinski stookte Davy Klaassen ineens het vuurtje in De Kuip op met een snelle aansluitingstreffer. Denzel Dumfries maakte kort daarna gelijk en de jacht op de derde zege op rij was alsnog geopend.

Geen Lewandowski

Het was niet best wat Oranje daarvoor had laten zien, tegen de zeer verdedigend spelende Polen. En die kwamen er af en toe gevaarlijk uit, bijvoorbeeld toen Matty Cash Daley Blind te kijk zette en Mark Flekken in de verre hoek verschalkte.

Polen is normaal gesproken het team van de superster Robert Lewandowski, maar die kreeg een avondje rust. En ook Arek Milik kwam niet in actie, de spits die ooit zijn doelpunten maakte voor Ajax.

Frenkie de Jong baalt als Polen op 0-2 komt

Dat de Polen niet afhankelijk zijn van hun grote namen, lieten ze Oranje al snel merken. Ze hadden hun huiswerk goed gedaan door Frenkie de Jong door Zielinski te laten schaduwen. En Grzegorz Krychowiak deed daar zelfs nog een schepje bovenop.

Waar de videoscheidsrechter ingreep om alsnog goals aan Zielinski en Dumfries toe te kennen en vlak voor tijd de strafschop aan Oranje, werd arbiter Halil Umut Meler niet naar de kant geroepen toen die slechts geel gaf voor een harde charge van Krychowiak op de enkels van De Jong.

Langs de lijn wond bondscoach Van Gaal zich steeds meer op over de beslissingen van de scheidsrechter, die zijn handen vol had aan het duel. De Polen trokken alle registers open om het gelijkspel over de streep te trekken.

Toch leken ze te bezwijken, na een handsbal van Cash die in eerste instantie niet werd waargenomen. Kort na de misser van Depay hield keeper Lukasz Skorupski de aanvoerder van Oranje met een knappe redding van de winnende goal.

Door het gelijkspel van België bij Wales blijft de voorsprong van Oranje drie punten op zijn achtervolgers Polen en België. Dinsdag speelt het Nederlands elftal de laatste wedstrijd van dit interlandblok tegen Wales.