Een student tijdens de kappersles op het Nova College (mbo) in Haarlem
NOS Nieuws

Mbo'ers voelen zich nauwelijks gehoord: 'Ze denken dat we dom zijn'

Mbo-studenten hebben het gevoel dat ze niet gezien of gehoord worden. Dat kan ervoor zorgen dat een grote, belangrijke groep zich niet meer betrokken voelt bij de samenleving, blijkt uit een onderzoek van het RIVM en Amsterdam UMC.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de studenten onzeker zijn over zichzelf en de toekomst. Een gevoel dat tijdens de coronapandemie alleen maar is versterkt, stelt het RIVM.

De jongeren voelden zich bijvoorbeeld niet gehoord door de politiek en de media tijdens de coronapersconferenties. Ze hadden het gevoel dat het niet over hen ging als de beleidsmakers aan het woord waren. "Het gebrek aan aandacht stapelt op het gebrek aan waardering dat mbo-studenten al voelden", schrijft het RIVM verder.

Voor het onderzoek zijn zo'n 200 studenten en 35 leraren bijna een jaar lang gevolgd.

'Domme doelgroep'

"We worden toch vaak als de domme doelgroep gezien die alleen maar wat met zijn handen kan", zegt een mbo-student tegen NOS Stories. Een andere student vindt dat ze niet wordt betrokken bij zaken in de samenleving. "Ze denken dan toch: o, dat is een mbo'er. Die zal er wel geen verstand van hebben", stelt ze.

NOS Stories sprak studenten van het Aeres MBO in Barneveld:

'We worden toch vaak gezien als de domme doelgroep'

Het stoort mbo'ers dat ze 'laag opgeleid' worden genoemd. "Laag- en hoogopgeleid is een scheiding tussen niveaus. Alsof het een beter is dan het ander", zegt student restauratie en decoratie Lidewij de Bonth.

Dit anders noemen zou volgens haar een goede start zijn "Heb het over praktisch en theoretisch onderwijs."

Onderscheid overbodig

Voorzitter Quin Blokzijl van belangenorganisatie Job Mbo is niet verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek. "Ik heb zelf ook veel gehoord en gezien, dus dit is echt niet nieuw."

Dat mbo'ers sinds 2020 officieel studenten heten heeft volgens hem geen verschil gemaakt. "We worden nog steeds uitgesloten bij studentenweken, kortingen, studentenvereniging."

De politiek maakt fouten als het aankomt op mbo'ers, vindt Blokzijl. Bij onderzoeken naar het mentaal welzijn van studenten tijdens de coronapandemie, is alleen onderzoek gedaan naar studenten in het hoger onderwijs, meent hij. "Dat blijft natuurlijk ontzettend raar. Dat onderscheid is natuurlijk overbodig om te maken. Je kan zowel mbo-, hbo- als wo-studenten onderzoeken in één onderzoek", zegt Blokzijl.

Daarnaast zijn er volgens hem geen vertegenwoordigers in de politiek die een mbo-achtergrond hebben. "Dat leidt tot ondervertegenwoordiging en miskenning. Het resultaat daarvan is simpelweg: ongelijke behandeling."

"Mbo'ers doen ertoe. Onze toekomstige kappers, bouwvakkers en elektriciens zitten daar."

Mariken Leurs, hoofd RIVM Centrum Gezondheid en Maatschappij

Mbo'ers benoemen in de media en tijdens de persconferenties zorgt ervoor dat de groep zich gehoord voelt, stelt Mariken Leurs, hoofd RIVM Centrum Gezondheid en Maatschappij.

Daarnaast moeten politici vaker op mbo'ers afstappen en interesse tonen, zegt Leurs in het Radio 1 Journaal. "Kom uit je bubbel en ga in gesprek."

Leurs vervolgt dat mbo'ers ontzettend belangrijk zijn voor de samenleving. In totaal gaat het om een groep van een half miljoen jongeren. "Onze toekomstige kappers, bouwvakkers en elektriciens zitten daar", zegt ze in het Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl