NOS Nieuws

'Opbrengst mbo-studenten drie keer zo hoog als kosten studie'

Mbo-studenten die een startkwalificatie halen, leveren de maatschappij drie keer zoveel op als de kosten van hun studie. Dat schrijft het AD op basis van een onderzoek van Curio, een grote beroepsopleider in Noord-Brabant.

Jaarlijks starten zo'n 6000 nieuwe studenten op de Brabantse school, van wie driekwart een diploma haalt. Onderzoekers van een economisch adviesbureau berekenden in opdracht van Curio onder meer dat een mbo-diploma op niveau 2 ruim 90.000 euro aan maatschappelijke baten met zich meebrengt, bij een investering van minder dan 30.000 euro.

Bij een mbo-diploma op niveau 3 of 4, een hoger opleidingsniveau, wordt het rendement beter: 120.000 euro. Als de student uit een risicogezin komt, worden de baten nog hoger ingeschat: op ongeveer 135.000 euro.

'Redelijk evident'

"Je kunt de meerwaarde van het mbo goed definiëren door te stellen dat wij mensen opleiden voor beroepen die de maatschappij draaiende houden, zoals horecamedewerkers en bagage-afhandelaars", zegt Rob Neutelings, bestuursvoorzitter van Curio, tegen de krant. "Dat is redelijk evident, maar de financiële redenering erachter kende niemand."

De krant schrijft verder dat mbo-studenten met minimaal een niveau 2-diploma op zak onder andere productiever zijn en meer verdienen dan zonder die kwalificatie. Ook hebben ze minder vaak een uitkering en komen ze minder in aanraking met politie en justitie. Allemaal zaken die uiteindelijk zorgen voor meer baten dan kosten voor de samenleving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl