Het bedrijf heeft een vergunning voor het lozen van pfas.
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Zeeuwse Statenleden verbaasd dat bedrijf legaal 50 kilo pfas loost in Westerschelde

Het chemiebedrijf Sabic in Bergen op Zoom stort jaarlijks met toestemming 50 kilo pfas in de Westerschelde. Het bedrijf heeft een vergunning voor het lozen van pfas, maar gaat proberen de hoeveelheid met 90 procent terug te brengen.

De provincie Noord-Brabant heeft de constructie deze week aan gedeputeerde Van der Velde van de provincie Zeeland meegedeeld. Van der Velde bracht vanochtend Provinciale Staten op de hoogte van het lozen door Sabic, aldus Omroep Zeeland.

Volgens Van der Velde kwam het bericht als een verrassing, maar doet het bedrijf niets illegaals omdat er een vergunning is. Het bedrijf Sabic maakt grondstoffen voor de industrie, zoals plastickorrels.

Stoppen

Statenleden waren volgens de regionale omroep verbaasd over het nieuws en wilden weten of er mogelijk nog meer bedrijven zijn die een dergelijke vergunning hebben. Volgens de gedeputeerde is dat niet het geval. Ook wil een aantal Statenleden dat de lozingen volledig stoppen.

Twee weken geleden adviseerde het RIVM nog om zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde te eten. Er zit te veel pfas in, acht tot tien keer hoger dan bij vergelijkbare producten in de winkel.

Dat advies leidde in Zeeland tot een hernieuwde oproep om snel een bevolkingsonderzoek te houden. Daaruit moet blijken hoeveel schadelijke pfas er in het bloed van bewoners van het Westerscheldegebied zit.

Vorig jaar ontstond in Zeeland grote onrust toen bekend werd dat het chemieconcern 3M in het Belgische Zwijndrecht duizenden kilo's pfas per jaar loosde op de Schelde. Via de Westerschelde stroomt het naar zee.

Pfas die door vis en andere zeeproducten in het menselijk lichaam komt, draagt extra bij aan de toch al hoge pfas-blootstelling via andere bronnen in Nederland.

Advertentie via Ster.nl