NOS Nieuws

'Uithalers' en cocaïne gevonden in haven Rotterdam

In Rotterdam zijn de afgelopen weken opnieuw verdachten opgepakt die grote hoeveelheden cocaïne uit de haven probeerden te smokkelen. Intussen blijft justitie worstelen met de vervolging van deze 'uithalers'.

Het Openbaar Ministerie maakte vandaag bekend dat in mei ruim 3600 kilo cocaïne is onderschept in de Rotterdamse haven. Er zijn elf uithalers aangehouden, die een deel van deze drugs kwamen oppikken.

Beveiligers zagen meerdere keren insluipers op haventerreinen. Zo werd bij een koelcontainer een groepje uithalers gearresteerd, die gereedschap bij zich hadden om luikjes in de koelmotor te kunnen openmaken. Daarachter lagen tientallen kilo's cocaïne.

Hotelcontainer met kettingzagen

Twee keer vond de douane ook een 'hotelcontainer', een lege container waarin uithalers zich laten opsluiten om ongezien het haventerrein op en af te komen. Vervolgens halen ze drugs uit containers in de buurt. De douane vindt regelmatig gps-zenders in partijen cocaïne, zodat de uithalers weten waar ze de drugs kunnen vinden.

In een van de hotelcontainers lagen volgens het OM ook gloednieuwe kettingzagen. Die leidden de opsporingsdiensten naar een container met zware houten balken, waar bijna 900 kilo cocaïne in verstopt zat. Het OM vermoedt dat het de bedoeling was om de balken door te zagen om bij de drugs te kunnen.

In de Rotterdamse haven blijven recordhoeveelheden cocaïne binnenkomen. Hoe kan dat? En hoe komt dat? NOS op 3 dook in de cokeberg:

De andere hotelcontainer was leeg, maar een zoekactie met een drugshond had resultaat. In een container in de buurt lagen vier verdachten op tientallen sporttassen met cocaïne. Het OM vermoedt dat deze uithalers 950 kilo kwamen oppikken.

In weer een ander geval waren het sleep- en voetsporen op de grond die de uithalers verraadden. Ze brachten het opsporingsteam bij een container met twee verdachten, gereedschap en 90 kilo coke.

Soms greep de douane net mis. Zo werd een koelcontainer gevonden waar de uithalers vermoedelijk net weg waren. In hun haast hadden ze nog één blok cocaïne achtergelaten.

Worsteling

De elf aangehouden verdachten zitten nog vast, maar het Openbaar Ministerie worstelt weer met de vervolging van uithalers door een recente uitspraak. Het gerechtshof zette een streep door een aantal eerdere veroordelingen.

Sinds 1 januari geldt nieuwe wetgeving, waarmee vermoedelijke uithalers ook gevangenisstraf kunnen krijgen als ze nog geen drugs bij zich hebben. Tot ergernis van justitie kwamen ze daarvoor vaak weg met een boete. Dit jaar heeft de rechtbank in Rotterdam al meerdere uithalers tot enkele maanden cel veroordeeld.

Maar in hoger beroep kwam het gerechtshof tot een ander oordeel. Het hof veroordeelde de verdachten vrijdag tot een taakstraf, omdat niet vaststaat dat ze daadwerkelijk drugs kwamen ophalen.

Domper

Het OM noemt dit een "enorme domper" na een jarenlange strijd om uithalers strenger te kunnen bestraffen. Het nieuwe vonnis leidde ertoe dat gisteren vier vermoedelijke uithalers werden vrijgelaten, omdat de rechter niet meteen meer over de zaak kon oordelen.

Het Openbaar Ministerie gaat nu met andere partijen in gesprek over hoe het verder moet met de aanpak van uithalers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl