NOS Sport

Eindelijk weer volle bak bij TT in Assen: 'Kan het wel van de daken schreeuwen'

Eindelijk weer volle bak bij TT Assen: 'Kan het wel van de daken schreeuwen'

In 2020, het jaar dat de coronapandemie uitbrak, waren slechts krekels te horen op het racecircuit in Assen. In 2021 reden de motoren rond voor slechts 11.500 toeschouwers. Maar bij de 91ste editie van de TT in Assen is het op 26 juni weer ouderwets volle bak.

Circuitbaas Arjan Bos straalt dan ook van oor tot oor: "Ik kan het wel van de daken schreeuwen: we hebben weer feest! Weer een gewoon TT-jaar, met hopelijk weer 105.000 mensen op zondag. Heerlijk."

Ook de motorsportfans kunnen niet wachten. Dat blijkt wel uit de kaartverkoop, die ligt voor op het schema uit 2019 en dat was al een recordjaar. De inkomsten kan de TT goed gebruiken na twee magere coronajaren.

Het schrappen van het evenement in 2020 kostte de organisatie 3,5 miljoen euro, hoewel de meeste bezoekers het geld van hun niet gebruikte kaartje niet terugvroegen. In de goede jaren had de TT wel de nodige reserves opgebouwd en bovendien bleven de sponsors het evenement trouw.

En dus komen over twee weken de motoren weer oerendhard aangescheurd op het TT-circuit. Met, uit Nederlands oogpunt, veel aandacht voor de Moto2, de klasse onder de MotoGP. Daar komen twee Nederlanders in actie: Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh.

De 23-jarige Bendsneyder kennen we inmiddels wel: hij is al sinds 2018 actief in de Moto2 en daarvoor al twee seizoenen in de Moto3. Maar Van den Goorbergh is een nieuwe naam. Hoewel, nieuw: hij is de zoon van voormalig motorcoureur Jurgen van den Goorbergh, in de jaren negentig de grote held van het Nederlandse publiek in de 250 cc, 500 cc en later de MotoGP.

Debuut Van den Goorbergh

Van den Goorbergh junior maakt dit seizoen zijn debuut, hij is nog maar zestien jaar. "Zestien-en-een-half jaar", corrigeert hij zelf. Terwijl zijn leeftijdsgenoten op de brommer niet harder mogen dan 45 kilometer per uur, tikt Van den Goorbergh snelheden tot 280 kilometer per uur aan. "We gaan wel iets harder over het circuit dan met een brommer", lacht het talent.

Pro Shots
Zonta van den Goorbergh in actie tijdens de vrije training in Barcelona op 4 juni

Hij heeft nu negen GP's achter de rug, met een zeventiende plek in Frankrijk als beste resultaat. "Er komt veel op je af", geeft Van den Goorbergh toe. "De eerste GP's waren overzees, in Qatar, Indonesië, Argentinië en de VS. Dat was wel even wennen."

De verwachtingen bij zijn Nederlandse RW Racing-team zijn niet hooggespannen. "Bij de fans wel, maar ik ben hier om te leren", aldus de jonge coureur. Voor hem is het devies dit seizoen vooral: kilometers maken, ervaring opbouwen en fysiek sterker worden.

Bendsneyder blij met constant jaar

Bo Bendsneyder is bezig aan zijn vijfde seizoen in de Moto2, en tot nu toe zijn beste. Hij reed de laatste acht races in de punten en staat momenteel twaalfde.

"Dit jaar is een constant jaar en daar ben ik heel blij mee", aldus de 23-jarige Bendsneyder. "We moeten blijven werken en hopelijk hebben we dan hier in Assen een mooi resultaat."

ANP
Bo Bendsneyder (l) overlegt na vrije training, vorig jaar tijdens de TT in Assen

De Rotterdammer rijdt sinds vorig seizoen bij het Spaanse Pertamina Mandalika SAG Team. Het leek er eind 2020 op dat Bendsneyder een stapje terug moest doen toen hij geen nieuw contract kreeg bij zijn team RW Racing.

Maar het SAG Team was vanwege de komst van een Indonesische sponsor op zoek naar een coureur met Indonesische roots. En dat kwam goed uit: de grootouders van Bendsneyder zijn geboren in Soerabaja. De oma van Bendsneyder had zelfs een rol bij de deal.

Meedoen voor het podium

Dit seizoen rijdt Bendsneyder solide en is hij nog niet uitgevallen. "Mijn doel is regelmatig meedoen voor het podium in de Moto2, dan komt de kans op de MotoGP vanzelf", aldus de altijd nog maar 23-jarige Nederlander.

In 2014 won hij al eens de thuisrace op Assen bij de rookies. Wat kunnen we op 26 juni van Bendsneyder verwachten, als alles goed valt? "Wie weet, het podium."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl