NOS Sport

Bendsneyder is terug in Moto2: 'Oma werd gebeld door teambaas'

Bendsneyder dankt nieuw contract aan roots: 'Zochten coureur met Indonesisch bloed'

Hij had zich er al mee verzoend: een voortzetting van zijn carrière in het WK Supersport. Na vijf jaar in de Moto3 en Moto2 zou motorcoureur Bo Bendsneyder een stapje terug moeten doen, omdat hij geen nieuw contract kreeg bij zijn team RW Racing.

Tot de 21-jarige Rotterdammer in beeld kwam bij het Pertamina Mandalika SAG Team, dat actief is in de Moto2. De Maleisische hoofdsponsor van het team vertrok en daarvoor in de plaats kwam een Indonesische partner. En die zocht naar een coureur met Indonesische roots. Een perfecte match met Bendsneyder diende zich aan.

"Het team had al interesse in mij, daarbovenop kwam de nieuwe sponsor die dat verder aanwakkerde", vertelt Bendsneyder. "Die combinatie kwam mij goed uit."

Bijzonder goed zou je kunnen zeggen, want in plaats van in het WK Supersport, het kleine broertje van de Moto2, mag de coureur zich toch weer laten zien op het voor hem bekende terrein, zoals hij de afgelopen drie seizoenen al deed.

ANP
Bo Bendsneyder in actie op het circuit van Oostenrijk.

Het verhaal is bijzonder genoeg. De grootouders van Bendsneyder werden geboren in Soerabaja, de hoofdstad van Oost-Java en de op een na grootste stad van Indonesië. In 1956 verhuisden ze naar Nederland, niet wetende wat ze daar zouden aantreffen en hoe belangrijk hun geboorteplaats 64 jaar later nog zou zijn.

Op zoek naar roots

Het raceteam van Pertamina Mandalika ging actief op zoek naar die roots toen ze hun nieuwe coureur benaderden. Sterker nog, de oma van Bendsneyder werd zelfs betrokken bij de deal.

"M'n oma heeft met een teambaas van Mandalika gesproken", grijnst Bendsneyder. "Misschien was dat wel een soort test. Of er wel echt Indonesisch bloed aanwezig was. Na het gesprek was wel duidelijk dat dat echt het geval was."

De populariteit van de motorcoureur is in Indonesië inmiddels ook groeiende. "Meer Indonesische fans zijn mij gaan volgen en ik krijg meer berichten. Het leeft echt."

Bendsneyder zocht interactie en nam een videoboodschap op - in het Indonesisch - om zijn dank uit te spreken richting zijn nieuwe team. En passant riep hij de fans ook op vooral te gaan kijken komend seizoen.

Getty Images
Bo Bendsneyder

Met de overgang komen ook hogere verwachtingen. Zijn nieuwe ploeg staat hoger in de pikorde dan zijn vorige team. Pertamina Mandalika kan zelfs meedoen om de prijzen in de Moto2. En op dat vlak is ook voor Bendsneyder nog een wereld te winnen. De afgelopen drie jaar kwam hij niet verder dan achtereenvolgens de 29ste (2 WK-punten), 26ste (7) en 23ste plaats (18).

Hoge verwachtingen

Bendsneyders voorganger Remy Gardner, zoon van oud-wereldkampioen Wayne Gardner, won afgelopen seizoen de GP van Portugal en eindigde met 135 punten als zesde in het wereldkampioenschap. Bendsneyder wist in maar drie races in de punten te rijden.

"De verwachtingen liggen wel wat hoger uiteraard", kijkt hij uit naar het avontuur. "Ik moet het echt laten zien, dat weet ik. Ik krijg de kans en daar ben ik blij om."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl