Getty Images
NOS Sport

Bendsneyder doet stap terug, maar blijft dromen van MotoGP

Hij draait al een tijdje mee in het Grand Prix-circuit, maar de echte doorbraak is uitgebleven voor motorcoureur Bo Bendsneyder. Sterker, na twee seizoenen Moto3 en drie jaar Moto2 gaat hij komend seizoen zijn kunsten vertonen in het WK Supersport, het kleine broertje van de Moto2. Een stapje terug derhalve.

"Ja, dat is het wel", weet Bendsneyder. "Zeker qua publiciteit, daar kunnen we niet omheen. Maar ik denk dat het niveau de laatste paar jaren echt omhoog is gegaan. Het is misschien een klein stapje terug, maar om hopelijk later weer twee stappen omhoog te maken."

NOS
Motorcoureur Bo Bendsneyder zet zijn loopbaan voort in de Supersport, het 'kleine broertje van de Moto2

Na zijn kampioenschap in 2015 in de MotoGP Rookies Cup - een titel die de destijds 16-jarige Rotterdammer lardeerde met acht overwinningen in dertien races - maakte hij het seizoen erop zijn entree in de Moto3. Mede dankzij podiumplaatsen op Silverstone en in Sepang (beide keren derde) eindigde hij als veertiende in de WK-stand met 78 punten.

Droom vervaagt

Op zijn vijftiende plaats in 2017 volgde de overstap naar de Moto2, maar in die categorie kwam hij de afgelopen drie jaar niet verder dan achtereenvolgens de 29ste (2 WK-punten), 26ste (7) en 23ste plaats (18). Het zicht op een felbegeerde carrière in de MotoGP, de koningsklasse van de motorsport, vervaagde in ijltempo.

"Op een gegeven moment doet dat wel wat met je", moet Bendsneyder toegeven. "Mensen hebben heel veel over je te zeggen, of het nu over privé gaat of om de de sport. Je wordt afgemaakt. Maar dat heeft mij alleen maar sterker gemaakt, moet ik zeggen, ik ben als persoon mentaal sterker geworden. En ik heb laten zien dat ik kan rijden."

Bendsneyder houdt hoop op MotoGP: 'Ik heb laten zien dat ik kan rijden'

Dat deed hij met name in de slotfase van het afgelopen seizoen, waarin hij aanvankelijk zijn rondjes in de achterhoede afdraaide, maar zich tijdens de laatste drie races in de punten reed. En dat had veel te maken met de motor waarop hij zat.

Dezelfde fiets

"Het belangrijkste voor een rijder is dat hij vertrouwen heeft in de fiets. Als je elke keer een andere hebt, moet je elke keer weer wennen. Er waren heel veel veranderingen, of het nou aan de voorkant was of aan de achterkant of aan de vering, het was nooit dezelfde fiets. Als je dan al weinig vertrouwen hebt, wordt het nog lastiger om dat terug te krijgen."

Halverwege het vijftien wedstrijden tellende seizoen is die aanpak op de schop gegaan. "Het tweede weekeinde in Misano hebben we gezegd: we houden nu gewoon de fiets hetzelfde en probeer er maar aan te wennen. Dat gaf mij steeds meer vertrouwen en heeft ervoor gezorgd dat we uiteindelijk toch goede resultaten hebben behaald."

EPA
Bo Bendsneyder ligt in de bocht op het circuit van Jerez

De opleving kwam te laat om zijn verblijf in de Moto2 te verlengen: alle contracten waren al verdeeld. Een stapje terug restte, maar zou best eens een positieve uitwerking kunnen hebben. Goede resultaten zullen immers niet onopgemerkt blijven.

"Ik denk dat er een kans is om na een mooi jaar Supersport terug te keren in de Moto2", houdt de pas 21 jaar oude motorduivel de moed erin. "En ook de droom van de MotoGP is nog steeds levend. Bij mij wel in ieder geval."

Moto2-coureur Bo Bendsneyder ontvouwde eerder dit jaar zijn ambities, op de dag (26 juni) dat de TT van Assen zonder races zijn 95-jarig jubileum vierde. Bekijk de video:

Moto2-coureur Bendsneyder: 'Binnen twee jaar wil ik op podium staan'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl