Familie tijdens de stille tocht voor de vermoorde 9-jarige Gino
In samenwerking met
L1 Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Duizenden mensen bij herdenkingstocht Gino (9): 'De hemel huilt mee'

Precies een week nadat Gino van der Straeten (9) voor het laatst levend werd gezien, werd vanavond een herdenkingstocht voor hem gehouden in Kerkrade. Duizenden mensen liepen mee. Onder hen ook de familie van de jongen uit Maastricht, die zaterdag dood werd gevonden in Geleen.

De herdenking begon rond 19.30 uur met een erehaag van ongeveer 200 voertuigen met ronkende motors. "Gino keek er graag naar hoe die op straat rondreden en vond het schitterend om mee te spelen", zei de organisator Gwenda Lankreijer eerder al tegen L1.

Vanaf het Eurode Business Center in Kerkrade liepen duizenden deelnemers door de straten. Met ballonnen en rozen in de hand. Om uiteindelijk te eindigen bij de speelplek aan de Hertogenlaan, waar Gino vorige week woensdag rond 19.30 uur voor het laatst werd gezien.

Toespraak

Aan het einde van de tocht hield Naomi, een zus van Gino, een toespraak. "Als Gino hier bij was geweest, had hij met grote ogen staan kijken. Hij zou zich verbazen over zoveel belangstelling, allemaal speciaal voor hem. Zo willen wij ook aan hem terugdenken. Ons broertje. Ons lieve en vrolijke kind."

"Zo kan iedereen afscheid nemen", zei een van de aanwezigen bij de tocht:

Emotionele herdenking Gino: 'Hoop dat dit de laatste keer is'

Naomi bedankte iedereen die heeft geholpen tijdens de zoektocht naar haar broertje en bij de organisatie van de herdenkingstocht vanavond. "We merken dat ontzettend veel mensen met ons meeleven. Op allerlei verschillende manieren. Het verdriet om Gino is enorm en wordt er niet minder om. Maar alle aandacht die we krijgen doet ons goed."

De familie is bezig met de voorbereidingen voor zijn uitvaart, die later in besloten kring plaatsvindt. Namens haar hele familie vroeg Naomi daar respect voor, zodat ze in alle rust afscheid kunnen nemen. Verder gaf ze aan dat ze hoopt dat "Nederland wakker geschud wordt". "We hopen dat hiervan geleerd wordt, want dit mag nooit, nooit meer gebeuren." "Nederland heeft gefaald", zei haar zus Kelly geëmotioneerd.

'Monster'

Ook Ramona Nyqvist, medeorganisator van de herdenkingstocht, uitte zich kritisch en refereerde aan het functioneren van de rechtstaat. Ze verwees naar een eerdere straf van de verdachte. "De vraag is niet: waarom? Maar hoe. Hoe is het mogelijk dat zo'n monster vrij kan rondlopen? Na al het leed dat hij andere kinderen in het verleden heeft aangedaan?"

De burgemeester van Kerkrade, Petra Dassen-Housen, zei "het gevoel van machteloosheid, radeloosheid, onbegrip en woede" te begrijpen. "Wat bezielt iemand om dit een kind, zijn familie en de omgeving aan te doen? Wat ben je dan voor een mens? Hoe meer dit door ons hoofd gaat, hoe bozer we worden. Want deze daad is niet te begrijpen en zal voor altijd barbaars blijven." Ze drukte de hele gemeenschap op hun menselijkheid te tonen. "Elkaar te steunen, door dik en dun."

"De hemel huilt met ons mee", zei een van de deelneemsters aan het begin van de avond tegen een verslaggever van L1, doelend op de regen. Maar bij het oplaten van de ballonnen, onder muzikale begeleiding, tussen de toespraken door, scheen heel even de zon.

Beelden van de stille tocht:

  • Rob Engelaar
    Familie tijdens de stille tocht voor de vermoorde 9-jarige Gino
  • Rob Engelaar
    Snelle auto’s en motoren tijdens de stille tocht voor de vermoorde 9-jarige Gino
  • Rob Engelaar
    Familie tijdens de stille tocht voor de vermoorde 9-jarige Gino

Gino logeerde vorige week bij zijn oudere zus in Kerkrade, toen hij woensdagavond niet meer thuis kwam na het spelen. Zijn lichaam werd zaterdag gevonden bij een woning in Geleen. De 22-jarige Donny M. uit Geleen wordt verdacht van moord en ontvoering. Hij werd in 2017 al eens veroordeeld voor het bedreigen en mishandelen van twee jongetjes in Sittard en het misbruiken van een van hen.

Morgen wordt er opnieuw een herdenkingstocht voor Gino gehouden. Dan wordt een stille tocht gehouden in de wijk waar hij zelf heeft gewoond in Maastricht. Vuurwerk, open vuur of voertuigen zijn niet toegestaan bij deze tocht.

Advertentie via Ster.nl