Bondscoach Erwin van de Looi
NOS VoetbalAangepast

Jong Oranje zeker van EK na gelijkspel Zwitserland: 'Even bellen met Van Gaal'

Jong Oranje gaat naar het EK van 2023. Door een 1-1 gelijkspel van Jong Zwitserland tegen Jong Moldavië kan Nederland in de kwalificatiegroep niet meer ingehaald worden door de Zwitsers.

Met nog één wedstrijd te spelen, zaterdag tegen Jong Wales, kan trainer Erwin van de Looi zich opmaken voor het eindtoernooi in Roemenië en Georgië.

Van de Looi werd verrast door zoon

De bondscoach zag het puntenverlies van concurrent Jong Zwitserland niet aankomen. "We waren vandaag vrij. Na tien minuten keek ik even naar de stand en toen stond Zwitserland al met 1-0 voor", vertelt Van de Looi in Langs de Lijn En Omstreken.

"Toen ik in Zeist aankwam, kreeg ik een appje van mijn zoon met een felicitatie. Toen pas had ik in de gaten dat het 1-1 was geworden. Daarna ging het in de groepsapp wel even los. We stappen toch iets anders het vliegtuig in naar Wales nu."

Louis van Gaal, bondscoach van het Nederlands elftal, liet talenten als Brian Brobbey, Sven Botman en Lutsharel Geertruida bewust bij Jong Oranje, om de kans op plaatsing voor het EK te vergroten.

Nu dat is gelukt, zou Van Gaal de talenten alsnog bij het 'grote' Oranje kunnen halen voor de duels met Polen en Wales. "Dat zou kunnen", reageert Van de Looi. "Ik denk dat we morgen wel even bellen."

Onderling resultaat

Oranje en Zwitserland hebben beide 23 punten, maar Zwitserland komt niet meer in actie. Verliest Oranje zaterdag, dan is het alsnog winnaar van de poule omdat het onderling resultaat leidend is en niet het doelsaldo. Jong Oranje speelde in oktober 2-2 in Lausanne en eind maart versloeg het de Zwitsers in Deventer met 2-0.

Het eerste duel op het EK wordt gespeeld op 6 juni 2023.

Van de Looi blij met plaatsing voor EK: 'Hoe eerder hoe beter'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl