Lutsharel Geertruida schreeuwt het uit voor zijn club Feyenoord
NOS Voetbal

Zeldzaam interview Geertruida: 'Dankzij talent kan ik mijn ouders iets teruggeven' 

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

Bij Jong Oranje noemen ze 'm Geert. "Maar dat vind ik echt niets. Het klinkt als een oude man! Brian Brobbey kwam daar ineens mee en nu noemt iedereen me zo. Echt verschrikkelijk. Maar hoe vervelender ik het vind, hoe leuker 't voor Brobbey is. Gelukkig noemen mijn vrienden me nog niet zo."

Het gebeurt niet vaak dat Feyenoorder Lutsharel Geertruida, met zijn 21 jaar een van de grootste verdedigende voetbaltalenten van Nederland, een interview geeft. Hij stottert en dat verergert in een ongewone situatie zoals een interview, wanneer hij druk voelt om goed te praten.

In een deftige zaal in Hotel Oud-Londen in Zeist, de thuisbasis van Jong Oranje, maakt Geertruida een uitzondering en vertelt hij over een "gruwelijk" seizoen bij Feyenoord, over een voorbeeld zijn voor een wijk die zijn moeilijkheden heeft, zijn liefde voor de Premier League én de pijn van Tirana.

Het T-woord

Z'n gezicht staat direct op standje onweer als het T-woord valt. Tirana dus, waar Feyenoord vorige maand de finale van de Conference League verloor van AS Roma (0-1). "Het was wel echt zuur, ik blijf het zeggen. Het doet veel pijn. Ik wil die wedstrijd gewoon vergeten. We hebben het er in de groep ook niet meer over gehad. Misschien doen we dat ooit, maar voor nu is het nog te vroeg."

Los van die wedstrijd in de hoofdstad van Albanië kijkt Geertruida terug op een prachtig Europees seizoen met Feyenoord. "Het was een gekkenhuis dit jaar. Gruwelijk wat we hebben gedaan. Of het mijn mooiste voetbaljaar was? Zwaar man, zwaar", lacht-ie. "We waren één met de supporters."

Geertruida in duel tijdens de verloren finale van de Conference League tegen AS Roma in Tirana

Geertruida zelf is ook een supporter. Al van jongs af aan opgegroeid met Feyenoord. Letterlijk opgegroeid in de wijk Feijenoord, in Rotterdam-Zuid. Een kamer vol Feyenoord-spullen. Dirk Kuijt als idool. Spelen in De Kuip als droom.

Hoewel veel buurtkinderen diezelfde droom hebben, wordt het maar voor weinigen werkelijkheid. Geertruida komt uit een mindere wijk. En dus is hij daar nu een voorbeeld. "Jochies kijken naar me op en dat geeft mij ook extra kracht om op deze manier door te gaan."

Hij is nog vaak te vinden in zijn buurt, waar hij afspreekt met vrienden. "Gewoon chillen." Dan ziet hij ook dingen die hij liever niet ziet. Het criminele circuit is soms dichtbij. "Je ziet het zo nu en dan fout gaan. Dan probeer ik met die jongens te praten, alleen is het uiteindelijk aan hen wat ze ermee doen."

Rapper Geertruida

Onlangs bracht Geertruida samen met de Rotterdamse rapper Dubbel T een nummer uit. Gewoon omdat hij het leuk vindt. Niets meer, niets minder. Zonder verdere ambities. Gewoon in zijn vrije tijd, zonder dat het ten koste gaat van zijn focus op het voetbal.

In het nummer 'On Top' rapt Geertruida:

Weet waar ik vandaan kom, my life was niet easy.

Mijn familie moet eten, ik ben op een missie.

Geertruida: "Ikzelf heb nooit op het punt gestaan waarbij je voor het foute pad kunt kiezen. Ik heb gewoon mijn ouders gehad, die behoedden me ervoor. We hadden het niet heel breed thuis, maar ik kwam nooit iets tekort."

"Ook dat is mijn missie", gaat hij in op de raptekst. "Ik kan mijn ouders iets teruggeven dankzij mijn talent. Dat klinkt gek eigenlijk, maar het geeft een goed gevoel. Ze zeggen ook hoe trots ze op me zijn."

Een relatie heeft hij niet. "Maar voor nu vind ik het goed zo." Geertruida haalt plots zijn telefoon tevoorschijn. Zijn achtergrondfoto is een kind. "Mijn dochtertje van tien maanden. Ze komt uit mijn vorige relatie."

Liefde voor Chelsea

Geertruida heeft ook een missie op voetbalgebied. "Ik wil op een dag in de Premier League spelen. Toen ik jong was, zag ik Arjen Robben bij Chelsea spelen in een gruwelijk team. Toen dacht ik: dat wil ik ook! Ik heb er ook een shirt van. Chelsea was toen gewoon mijn club, man. Net als Feyenoord van jongs af aan."

Als hij de Premier League haalt, is zijn loopbaan geslaagd. "Zeker weten. Ik heb alleen nog niet de kans gehad om naar zo'n droomclub te gaan. Ze hebben nog nooit gebeld. Mijn zaakwaarnemer weet ook dat ik fan ben van de Premier League. Maar Feyenoord is ook nog steeds mijn droomclub."

Na een goal maakt Geertruida een 'Z', een verwijzing naar zijn buurt in Rotterdam-Zuid

Voordat hij zich weer in Rotterdam meldt, ligt de focus op Jong Oranje, waar hij zich inmiddels routinier mag noemen en geroemd wordt om zijn professionaliteit. Ook bij Louis van Gaal, bondscoach van het grote Oranje, staat de Feyenoorder er goed op.

Van Gaal vertelde onlangs op een persconferentie dat Geertruida een van de spelers is die in beeld zijn bij het Nederlands elftal. "Maar ik moet zorgen dat Jong Oranje zich kwalificeert voor het EK. Daarom moet ik zulke spelers nu juist bij Jong Oranje laten", zei Van Gaal.

Grote Oranje

Die woorden zijn ook bij Geertruida terechtgekomen. "Dat is een goed teken, maar voorlopig ben ik gewoon hier bij Jong Oranje. Maar als ik zo doorga, gaat het grote Oranje wel komen."

Van Gaal laat Geertruida en Brobbey bij Jong Oranje: 'Plaatsing EK belangrijk'

En dan durft het talent al te dromen van het WK in november. Met het oog op Qatar heeft hij goed nieuws voor de Feyenoord-fans. "Wat dat betreft is het ook handig om bij Feyenoord te blijven, want dan maak ik mijn minuten. Ik heb vorig jaar ook bijgetekend tot 2024, dus ga er vanuit dat ik blijf."

Geertruida zegt dat hij nog niet is uitgeleerd in Rotterdam. Zijn grote drijfveer? De landstitel. "In 2017 stond ik op de Coolsingel, tussen de feestende fans. Ook gruwelijk om mee te maken. Maar ik zou graag als speler, als Rotterdamse jongen, nog kampioen worden met Feyenoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl