Myron Boadu in het duel met Jong Gibraltar

Jong Oranje speelt Gibraltar op 'pechavond' Boadu pas in tweede helft kapot

De bal wilde er maar moeilijk in, maar Jong Oranje heeft Jong Gibraltar wel ruim verslagen. In Almere werd het 6-0, al had het makkelijk in de dubbele cijfers kunnen eindigen.

De pechvogel van de avond was Myron Boadu. De aanvaller van Monaco had er zo vijf of zes kunnen maken. Voor rust trof hij twee keer de lat, één keer de paal en miste hij een strafschop. Na rust frommelde hij in derde instantie een bal in de goal, maar dat deed hij in buitenspelpositie.

Twintig minuten voor tijd lukte het alsnog, de 4-0, maar daar had Boadu wel wat hulp van de paal, het achterhoofd van doelman Christian Lopez en de lat voor nodig.

"En ik vrees dat ze het doelpunt als eigen goal opgeven", baalde Boadu na afloop, die toegaf niet helemaal scherp te zijn. "Die kansen moeten er gewoon in."

EK dichtbij

Het gebrek aan scherpte werd hem vergeven dinsdagavond tegen Gibraltar, dat nog niet scoorde in de kwalificatiereeks en nu een doelsaldo van nul voor en 38 tegen heeft. Reden voor trainer Erwin van de Looi om met een compleet gewijzigd elftal te starten.

Jong Oranje voor het duel met Jong Gibraltar

Door de overwinning is Jong Oranje zeer dicht bij het EK. Jong Zwitserland, nummer twee in de kwalificatiepoule op één punt van Jong Oranje, speelt woensdagavond de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Jong Moldavië.

Verliest Zwitserland die, dan is Jong Oranje zeker van het eindtoernooi. Anders kan Nederland het zaterdag zelf beslissen tegen Jong Wales.

De stand in de poule in de EK-kwalificatie

Het was opmerkelijk dat het bij rust nog 0-0 stond. Boadu (hard schot op de paal, omhaal op de lat) had er dus al minimaal vier kunnen scoren en er waren meer kansen. Jong Oranje deed in de eerste 45 minuten negentien doelpogingen, maar het vizier stond niet op scherp.

De Gibraltarezen kregen in de eerste helft maar moeilijk vat op Denso Kasius. Direct na rust leverde de 19-jarige rechtsback van Bologna met een afgemeten voorzet de assist op de 1-0 af. Daniël van Kaam (FC Groningen) tikte binnen. Het verzet leek gebroken bij het jonge Gibraltar.

Invalbeurt Brobbey en Bakker

Daishawn Redan gaf wat rust met de 2-0 en na een fraaie dubbele één-twee tussen invallers Bryan Brobbey en Mitchel Bakker kon Sepp van den Berg de 3-0 binnenschieten. Na de troostgoal voor Boadu scoorde Brobbey zelf nog eenvoudig (5-0) en gaf de Ajax-spits een assists aan Elayis Tavsan: 6-0.

Voor debutant Hugo Wentges was het maar een saai eerste optreden. De doelman van ADO Den Haag kreeg amper iets te doen. "Ik heb heel erg mijn best gedaan om mijn kop erbij te houden", lachte hij nadat hij de nul had gehouden.

"Maar ik heb mijn debuut gemaakt en de manier waarop, kan me eigenlijk niet schelen", aldus de nuchtere keeper, die met ADO op bizarre wijze promotie misliep. "Hiermee spoel ik wel een beetje die kater weg."

Woensdagavond zal Jong Oranje voor de televisie zitten om te kijken naar concurrent Jong Zwitserland. En zaterdag speelt het de laatste wedstrijd in de EK-kwalificatie tegen Jong Wales.