NOS SportAangepast

Van de Zandschulp al klaar op gras in Rosmalen, Griekspoor en Van Rijthoven wel door

Van de Zandschulp niet naar tweede ronde op Rosmalen

Botic van de Zandschulp is er ondanks een voortvarend begin niet in geslaagd de tweede ronde van de Libéma Open in Rosmalen te bereiken. De nummer 29 van de wereld raakte halverwege de tweede set vooral op eigen service het spoor bijster en moest de zege laten aan de Fin Emil Ruusuvuori (ATP-62): 6-4, 2-6, 1-6.

Tallon Griekspoor begon het grasseizoen wel met een overwinning. De Nederlandse nummer 56 van de wereld klopte de 32-jarige Aljaz Bedene, in 2018 even de mondiale 43 maar thans terug te vinden op plek 161, in twee sets: 7-5. 7-5. Ook Tim van Rijthoven plaatste zich voor de tweede ronde.

In de volgende ronde treft de Haarlemmer de als tweede geplaatste Canadees Félix Auger-Aliassime. Daarnaast komt hij in het dubbelspel in actie met niemand minder dan Daniil Medvedev, de nummer twee van de wereld die met succes bij de Nederlander aanklopte.

Griekspoor slaat zich door eerste ronde in Rosmalen

Van de Zandschulp, debuterend op het Brabantse gras en als zesde geplaatst, brak zijn opponent al snel en dat bleek voldoende voor het binnenhalen van de eerste set. Ook in de tweede set was er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht voor de Nederlandse kopman, die wel verzuimde wederom een vroege break te plaatsen.

Fouten opeenstapelend

Op 2-3 ging het echter mis voor Van de Zandschulp, die na een onnodig scherp gespeelde bal en een te kort dropshot plots tegen twee breakpoints aankeek. De 23-jarige Ruusuvuori produceerde prompt een knappe return op de voeten van de zes jaar oudere Van de Zandschulp, die twee games later opnieuw een servicegame inleverde.

Van de Zandschulp verdween even van de baan en creëerde na de hervatting van de partij meteen twee breakpoints, waarvan hij er eentje in kansrijke positie onbenut liet. Ook een derde bleek niet aan hem besteed te zijn.

ANP
Botic van de Zandschulp

Ruusuvuori overleefde niet alleen de servicegame, maar drukte meteen ook door op de opslag van de fouten opeenstapelende Van de Zandschulp, die drie keer op rij zijn servicegame verloor en daar slechts één break tegenover wist te stellen.

Van Rijthoven (ATP-205) klopte Matthew Ebden (ATP-432) met 7-6 (4), 7-6 (9). De Australiër, die in 2018 de derde ronde op Wimbledon haalde, miste in de tweede tiebreak drie setpunten.

Tegen Griekspoor moest Bedene, die op Roland Garros na twee gewonnen vijfsetters in de derde ronde geen partij was voor Novak Djokovic, in de openingsset als eerste breakpoints toestaan. Ondanks twee dubbele fouten kwam de Sloveen op 3-4 met de schrik vrij. Tot tweemaal toe belandde op die cruciale momenten een forehand van Griekspoor buiten de lijnen.

Op 6-5 volgden opnieuw breekkansen, drie op rij nog wel, na onder anderen een knappe redding met een 'squashslag' met de forehand, die de Sloveen beantwoordde met een te korte dropshot. Griekspoor, een van de vijf Nederlanders in het schema, verzilverde deze keer het eerste breakpoint en haalde daarmee ook de eerste set binnen.

Griekspoor over grastennis: 'Eerste dagen spierpijn in de billen en hamstring'

Ook in de tweede set viel de beslissing pas op het eind. Mede geholpen door een dubbele fout van Bedene kwam Griekspoor op 40-30. Hij slaagde erin, zoals zo vaak gedurende de partij, de backhand van de Sloveen onder druk te zetten en het punt naar zich toe te trekken.

Met een "toch eindelijk die overwinning" begroette Griekspoor zijn eerste zege op gras op het hoogste niveau. "Een zakelijke overwinning. Ik heb goed geserveerd en mijn eigen ding gedaan", stelde hij tevreden vast.

De Jong en Haase verliezen

Naast Van de Zandschulp kon ook Jesper de Jong, met een wildcard tot het hoofdtoernooi toegelaten, het niet bolwerken in zijn partij in de eerste ronde.

De 22-jarige Haarlemmer sleepte er tegen de Amerikaan Jenson Brooksby, die met zijn 34ste plaats op de wereldranglijst maar liefst 137 posities hoger staat, in de eerste set na een verloren servicegame nog wel een tiebreak uit, maar daarin wist hij een snel opgelopen achterstand niet meer te repareren. In de tweede set brak een verloren servicegame op 1-2 hem op.

Robin Haase is er ook niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken. De 35-jarige tennisser verloor in twee sets van de Amerikaan Sam Querrey: 6-3 en 6-2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl