NOS Sport

Niet welkom op Wimbledon, wel in Rosmalen; Medvedev voelt 'er niet zo veel bij'

Niet welkom op Wimbledon, maar wel in Rosmalen: 'Ik voel er niet zo veel bij'

Het ene grastoernooi is het andere niet, zeker voor Daniil Medvedev. De nummer twee van de wereld is eind deze maand niet welkom op Wimbledon, dat vanwege de Russische invasie van Oekraïne alle Russische en Belarussische spelers weert.

In Rosmalen kan Medvedev deze week wel gewoon spelen, de organisatoren houden hem niet tegen. De Nederlandse overheid ook niet, in tegenstelling tot de strengere Britse. En dus is Medvedev gewoon van de partij in Rosmalen.

Sterker nog, de Rus is de publiekstrekker van de Libéma Open, een toernooi waaraan hij na drie eerdere deelnames een warm gevoel heeft overgehouden. "Het kan een beetje saai worden, omdat er geen grote stad in de buurt is, maar het is een mooi toernooi."

"Dit was mijn eerste grastoernooi als profspeler en hier boekte ik in 2016 ook mijn eerste zege op de ATP Tour", aldus de 26-jarige Rus.

ANP
Daniil Medvedev in Rosmalen

Sinds begin mei weet Medvedev dat hij niet welkom is op Wimbledon. Hij heeft zich in de afgelopen maanden slechts sporadisch over de oorlog uitgelaten en wil in Noord-Brabant maar weinig woorden vuilmaken aan zijn uitsluiting van het belangrijkste grandslamtoernooi.

"Ik voel er niet zo veel bij. Ik hou van het toernooi. Als je er bent, voel je dat het een speciale plek is. Maar nu ik niet welkom ben, ga ik me richten op andere toernooien of extra trainen en zorgen dat ik een betere speler word."

Geen goede oplossing

De boycot van Russen en Belarussen in Londen houdt de gemoederen in de tenniswereld wel bezig. Spelersorganisaties ATP en WTA vinden de maatregel niet eerlijk en hebben daarom bepaald dat tennissers op Wimbledon dit jaar geen punten voor de wereldranglijst kunnen verdienen.

Richard Krajicek, oud-winnaar in Londen en directeur van het tennistoernooi in Rotterdam, stelt dat er voor deze kwestie eigenlijk geen goede oplossing mogelijk is.

Krajicek over Wimbledon: 'Er was gewoon geen goede oplossing mogelijk'

"Misschien hadden ze de helft van de punten moeten uitdelen, zodat er een verschil was met andere grandslams, maar dat spelers toch nog iets zouden krijgen. Op deze manier wordt Medvedev zonder te spelen nummer één van de wereld. Ik uit in dit geval overigens geen kritiek op de organisatie: ik zou het zelf ook echt niet weten."

"Misschien was die polderoplossing met minder punten het beste geweest. Of misschien had je kunnen berekenen hoeveel punten de winnaar had moeten krijgen zodat diegene net de nummer-één-positie zou kunnen behouden. Ik heb tegen mensen van de ATP ook gezegd: er is letterlijk geen één goede beslissing en veel succes ermee."

Naomi Osaka liet afgelopen maand weten te overwegen om Wimbledon te laten schieten nu er geen punten te verdienen zijn. "Het verrast me dat de punten zo heilig voor ze zijn. Ik snap dat je dit niet tien keer per seizoen doet, maar Wimbledon is het mooiste toernooi van het jaar", zegt Krajicek.

Beter doen op gras

Voor Mevedev was de uitsluiting van Wimbledon geen reden om het grasseizoen dan maar helemaal over te slaan. "Ik hou van tennis, elk toernooi dat ik kan spelen, zal ik meedoen. Helaas niet op Wimbledon, maar ik ga wel drie grastoernooien spelen."

"Ik wil graag beter worden in grastennis, ik heb op deze ondergrond nog maar één toernooizege geboekt. Op Wimbledon had ik het graag goed willen doen, het is het grandslamtoernooi waar ik tot nu toe de minste resultaten boek." Medvedev kwam in Londen nog nooit verder dan de vierde ronde.

AFP
Medvedev schopt het vorig jaar tot de vierde ronde op Wimbledon

Eén van die andere grastoernooien is dus Rosmalen, dat volgt na Roland Garros, waar hij in de vierde ronde werd uitgeschakeld. "Ik heb er zin in, maar het is lastig. Van gravel naar gras is een moeilijke overgang. Van de ondergrond waarop de bal het hoogst opstuit naar de ondergrond met de laagste stuit."

"Daarom kwam ik een paar dagen eerder hiernaartoe. Ik ben blij dat ik hier ben en ben klaar voor het toernooi, zowel fysiek als mentaal."

Kiki Bertens was zondag in Rosmalen om een demonstratiewedstrijd bij te wonen, maar door de hevige regenval dat viel in het water. In plaats daarvan konden tennisfans vragen stellen aan de kersverse moeder.

Bertens bezoekt Rosmalen: 'Als moeder kijk ik nu meer tennis dan ooit'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl