Reuters
NOS Sport•

Nadal speelde met injecties op Roland Garros: 'Zo kan en wil ik niet doorgaan'

De opluchting was groot en het applaus was luid op het Court Philippe-Chatrier toen Rafael Nadal na zijn veertiende titel op Roland Garros liet weten dat de finale tegen Casper Ruud niet zijn laatste wedstrijd was geweest.

"Ik heb hard moeten vechten om hier fit aan de start te verschijnen. Ik weet niet wat de toekomst brengt, maar ik zal blijven vechten om door te kunnen gaan", sprak de 36-jarige Spanjaard.

Chronisch pijn

Nadal heeft al jarenlang chronisch pijn aan zijn linkervoet. Voor de finale werd gefluisterd dat hij daarom misschien wel zijn afscheid zou kunnen aankondigen. Zover was het nog niet, maar in de persconferentie na afloop hield Nadal alsnog een groot voorbehoud bij zijn toekomst.

"Zoals de omstandigheden met mijn voet nu zijn, kan en wil ik niet doorgaan", zei Nadal.

Roland Garros-winnaar Nadal over injecties in voet: 'Zo kan en wil ik niet doorgaan'

Vorig jaar kostten de voetproblemen hem de tweede helft van het tennisseizoen, maar maakte hij in januari een onwaarschijnlijk sterke comeback door de Australian Open te winnen. Op 'zijn' Roland Garros kon hij het alleen volhouden met injecties in zijn linkervoet.

"Ik was in staat om twee weken te spelen met verdovende injecties in de zenuwen, waardoor mijn voet sliep. Maar als je geen gevoel hebt in je voet, geeft dat tegelijk een groter risico op bijvoorbeeld het verstuiken van je enkel", sprak de Spaanse gravelkoning.

Nadal verslaat Ruud en verovert veertiende titel op Roland Garros

"Maar Roland Garros is Roland Garros. Iedereen weet wat dit toernooi voor me betekent, dus ik wilde het proberen. Het was de enige manier om mezelf hier een kans te geven."

Zo niet langer doorgaan

Onder deze omstandigheden wil Nadal echter niet langer doorgaan. De komende week gaat de 22-voudig grandslamwinnaar met zijn artsen om de tafel zitten om te kijken wat er moet gebeuren om zonder injecties op niveau te kunnen blijven tennissen.

Het verdoven van de zenuwen, zei Nadal, blijkt te werken: "Nu moeten we bekijken of er een behandeling mogelijk is waardoor het een permanente verbetering zou worden." Op de persconferentie sprak hij over een methode waarbij "de zenuw een klein beetje wordt verbrand".

"Als het werkt, ga ik door. Werkt het niet, dan wordt het een ander verhaal", aldus Nadal. "Dan moet ik mezelf afvragen of het 't waard is om een grote ingreep te doen, zonder de garantie dat ik weer op mijn niveau terugkeer en waarbij mijn herstel lang gaat duren."

Wimbledon

Het is daarom nog de vraag of we Nadal eind deze maand op Wimbledon zullen zien. "Ik wil Wimbledon niet missen, maar laten we kijken hoe de behandeling aanslaat en positief blijven. Op Wimbledon ga ik mijn voet niet opnieuw verdoven. In die positie wil ik mezelf niet nog eens bevinden. Ik bekijk het stap voor stap, net als in mijn hele tenniscarrière."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl