President Biden
NOS NieuwsAangepast

Biden roept in televisietoespraak op tot strengere wapenwet

De Amerikaanse president Biden heeft het Congres in een toespraak opgeroepen de wapenwet in het land aan te scherpen. "Hoeveel bloedvergieten zijn we nog bereid te accepteren?", vroeg de president zich af, refererend aan recente schietpartijen.

In de toespraak riep hij op om de "epidemie van wapengeweld" een halt toe te roepen. De toespraak werd live op televisie uitgezonden, zenders onderbraken hun programmering ervoor.

De president wil onder meer dat de verkoop van wapens aan banden wordt gelegd. Ook vindt hij dat iedereen die een wapen wil kopen, eerst moet worden doorgelicht. In de toespraak anticipeerde hij op de bezwaren van tegenstanders van een strengere wet. Als wapens niet verboden worden, wil Biden dat de leeftijdsgrens voor de verkoop wordt verhoogd naar 21 jaar.

Biden hekelde ook Republikeinse senatoren die "niet eens over zulke voorstellen willen praten":

Biden vindt 'het genoeg' en roept op tot strengere wapenwet

Met semiautomatische geweren zijn de voorbije maanden meerdere aanslagen gepleegd in de Verenigde Staten. De schutter verantwoordelijk voor het bloedbad in Texas was 18 jaar en gebruikte een dergelijk wapen.

In Oklahoma en New York vonden recentelijk ook fatale schietpartijen plaats. In die laatste staat is vandaag de wetgeving aangepast: wie een semiautomatisch geweer wil kopen, moet tenminste 21 jaar zijn.

Ook vicepresident Harris zei gisteren dat ze een strengere wapenwet nodig acht. Maar aanscherpingen van de wapenwet werden in het verleden vaak door de Republikeinen geblokkeerd. Biden noemde het in zijn toespraak "gewetenloos" dat een meerderheid van de Republikeinse senatoren strengere wapenwetgeving niet ondersteunt.

Dit jaar kwamen tot dusver 18.000 mensen in de VS om door wapengeweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl