NOS SportAangepast

Zeldzame zegereeks brengt Swiatek in finale Roland Garros, waar ze Gauff treft

Swiatek en Gauff plaatsen zich voor finale Roland Garros

Iga Swiatek heeft dankzij haar 34ste zege op rij de finale van Roland Garros bereikt. De Poolse tennisster was vanmiddag met 6-2, 6-1 duidelijk te sterk voor de Russin Daria Kasatkina. In de finale treft ze zaterdag Coco Gauff.

De 18-jarige Amerikaanse was met 6-3, 6-1 te sterk voor de Italiaanse Martina Trevisan, waardoor ze zich voor het eerst voor een grandslamfinale plaatst.

Deze eeuw is alleen zegereeks Venus Williams langer

Het vrouwentennis wordt de laatste jaren gekenmerkt door wisselvallige prestaties van alle topspeelsters. De net 21-jarige Swiatek weet zich als enige daar aan te onttrekken door sinds 16 februari niet meer te verliezen.

Dat Swiatek momenteel met kop en schouders boven de rest uitsteekt, blijkt wel uit haar cijfers. Van haar 34 overwinningen boekte ze er liefst 32 in twee sets. De twee keer dat ze wel een set verloor, gebeurde dat bovendien pas na een tie-break.

Alleen Venus Williams wist deze eeuw een langere zegereeks neer te zetten dan Swiatek (zie tabel hieronder). Als de huidige nummer één van de wereld zaterdag de finale van Roland Garros wint, dan evenaart ze de Amerikaanse.

De zegereeks van Swiatek is overigens nog lang geen absoluut record; ze staat niet eens in de eeuwige toptien. In de vorige eeuw wisten enkele speelsters ruim vijftig partijen op rij te winnen. Martina Navratilova heeft met 74 zeges in 1984 het record in handen.

Langste zegereeks vrouwentennis in 21ste eeuw

35 Venus Williams Verenigde Staten 2000
34 Serena Williams Verenigde Staten 2015
34 Iga Swiatek Polen 2022
32 Justine Henin België 2007-2008
27 Serena Williams Verenigde Staten 2014-2015

De 25-jarige Russin Kasatkina, die voor het eerst in de halve finale van een grandslam stond, maakte in de eerste set een snelle break achterstand nog ongedaan. Maar daarna kon de nummer 20 van wereld geen moment de indruk wekken dat ze de zegereeks van Swiatek zou beëindigen.

Swiatek kan tweede grandslam winnen

Ook in de tweede set kon Kasatkina geen antwoord vinden op de harde klappen voornamelijk met de forehand van Swiatek. Na iets meer dan een uur spelen werd de steeds moedelozer wordende Russin met een ace uit haar lijden verlost.

Tot dusver heeft Swiatek maar één grandslamzege op haar palmares: twee jaar geleden schreef ze Roland Garros al eens op haar naam.

Niet de laagst geplaatste finaliste ooit

Trevisan had als nummer 59 van de wereld de laagst geplaatste finaliste ooit kunnen worden, maar Gauff maakte een einde aan haar zegereeks, die overigens wel beduidend korter was dan die van Swiatek. Trevisan won in aanloop naar Roland Garros het toernooi in Rabat en was tien duels op rij ongeslagen.

Toptalent Gauff staat voor het eerst in de finale van een grandslam

De 28-jarige Italiaanse laatbloeier speelde pas de zevende grandslam in haar carrière, terwijl de tien jaar jongere Gauff bezig is aan haar elfde grandslam.

Ellenlange game geeft doorslag

Beide vrouwen begonnen moeizaam aan de wedstrijd. In de eerste set regende het breakkansen over en weer. Na vijf breaks op rij wist Gauff bij 4-3 wel haar service te behouden, waarna ze de set naar zich toetrok.

Het doorslaggevende moment in de tweede set was de vierde game, die meer dan een kwartier duurde. Trevisan sloeg enkele dubbele fouten op belangrijke momenten en Gauff benutte haar vierde breakpoint. Ze nam daardoor een 3-1 voorsprong.

Daarna was het verzet van Trevisan gebroken en trok het Amerikaanse toptalent de wedstrijd overtuigend naar zich toe.

In aanloop naar haar halve finale reageerde Swiatek nog teleurgesteld op uitspraken van toernooidirecteur Mauresmo, die mannentennis aantrekkelijker noemde dan vrouwentennis.

Mauresmo noemt vrouwentennis minder aantrekkelijk dan mannentennis, Swiatek teleurgesteld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl