Airbus A330 van KLM
NOS NieuwsAangepast

KLM mag nieuwe piloten niet vragen naar vaccinatiestatus

KLM mag bij het aannemen van piloten niet vragen naar hun vaccinatiestatus. De rechtbank van Amsterdam heeft ook bepaald dat de luchtvaartmaatschappij geen kandidaten mag afwijzen omdat zij niet gevaccineerd zijn tegen corona of geen vaccinatie willen nemen.

Informatie over de vaccinatiestatus van piloten was volgens KLM nodig vanwege reisrestricties in diverse landen. Piloten en ander personeel die niet gevaccineerd zijn mogen namelijk niet vliegen naar landen die een reisrestrictie hebben voor ongevaccineerden.

Dat geldt ook voor vluchten over een bepaald grondgebied, omdat er een noodsituatie kan ontstaan waardoor het vliegtuig moet landen. Hierdoor had KLM moeite de roosters voor piloten rond te krijgen.

Zwaarder belang

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), die het kort geding tegen KLM heeft aangespannen, is blij met de uitspraak. Volgens de belangenvereniging moeten rechten van kandidaat-vliegers zwaarder wegen dan het belang van KLM om de planning rond te krijgen. Dat zegt vicevoorzitter Ruud Stegers in het NOS Journaal op NPO Radio 1.

"Wij zijn geen tegenstander van de coronavaccinatie. Wij vinden ook dat het een belangrijk middel in de strijd tegen het coronavirus is." Stegers ziet ook dat roosters maken wat lastiger is door reisrestricties in landen waar de coronavaccinatie verplicht is. Tegelijkertijd verwijst de vicevoorzitter naar het Nederlandse overheidsstandpunt over de vrijwilligheid van de coronavaccinatie en de afspraken daarover tussen werkgevers en personeel.

KLM moet volgens Stegers eerst aantonen dat er in de toekomst operationele problemen kunnen ontstaan door reisrestricties van het personeel. Als dat gebeurt, zal de VNV wel bereid zijn te zoeken naar oplossingen op voorwaarde dat de rechten van (kandidaat)piloten niet worden geschonden.

De rechtbank legt KLM een dwangsom op van 100.000 euro per overtreding. KLM kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak. De luchtvaartmaatschappij zegt in een reactie dat het de uitspraak eerst gaat bestuderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl