Robert Lewandowski

Polen begint Nations League met kleine thuiszege op Wales in groep Oranje

Polen is het Nations League-seizoen begonnen met een thuiszege op Wales. De wedstrijd in groep 4 van divisie A, waarin ook Nederland en België een plek hebben gekregen, eindigde door een laat Pools doelpunt in 2-1.

Voor Wales was het duel vooral een opwarmer voor de wedstrijd van komende zondag, tegen de winnaar van Schotland-Oekraïne, om een ticket voor het WK van later dit jaar in Qatar.

Voorhoofd

Piotr Zielinski had in de Tarczynski Arena in Wroclaw al na vier minuten de openingstreffer op zijn voorhoofd, maar hij kopte hard naast. Tegen de schuiver van Pools recordinternational en topscorer Robert Lewandowski, die aan zijn 130ste interland was begonnen, kon doelman Danny Ward nog net een handje krijgen.

De Poolse spits Robert Lewandowski in actie tegen Wales

Aan de andere kant maakte Mateusz Klich, voormalig middenvelder van onder andere PEC Zwolle en FC Twente, een volley van Wes Burns onschadelijk. Zo kwam Wales wel vaker in de buurt van het Poolse doel, maar de grootste kansen waren toch voor de thuisploeg. Zoals kort voor rust voor Adam Buksa, die verzuimde een lage voorzet binnen te glijden.

Hoofdrol invallers

De tweede helft was nog geen tien minuten oud, toen Jonny Williams, uitkomend voor Swindon Town op het vierde Engelse niveau, de Poolse doelman Kamil Grabara passeerde met een schot in de verre hoek en Wales verrassend op voorsprong bracht: 0-1. De verdiende gelijkmaker kwam twintig minuten later van de voet van invaller Jakub Kaminski, die wegdraaide van Wales-aanvoerder Chris Gunter en bij de verre paal doel trof (1-1).

De beslissing viel enkele minuten voor tijd. Een schot van Lewandowski, met 35 competitiedoelpunten voor Bayern München voor het tweede jaar op rij topscorer van Europa, kwam via het been van Rhys Norrington-Davies pardoes voor de voet van Karol Swiderski. De invaller werkte de bal in het doel van Wales (2-1).

Komende vrijdag treffen in dezelfde groep Nederland en België elkaar in Brussel.