NOS Voetbal

Van Buitink naar De Bruyne: Openda leeft zijn 'droom' als Rode Duivel

Van Buitink naar De Bruyne: Openda leeft zijn 'droom' als Rode Duivel

Zat hij zondagmiddag nog als Vitesse-spits naast Thomas Buitink, Sondre Tronstad en Danilo Doekhi, vandaag zat Loïs Openda in de kleedkamer naast Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Romelu Lukaku. Openda is een Rode Duivel en kan vrijdagavond (20.45 uur) debuteren tegen Oranje. "Een grote droom die uitkomt."

De watervlugge spits, tot voor kort huurling van Vitesse, zal even in zijn ogen gewreven hebben toen hij zich op het trainingscentrum van Tubize meldde voor de voorbereiding op de Nations League-wedstrijden met het Belgische nationale team. Openda zit plots met 's werelds beste spelers in de kleedkamer.

"Natuurlijk is het speciaal om te spelen en te trainen met de grote namen." Weten die grote spelers eigenlijk wel wie Loïs Openda is? "Ik ken hen wel, maar weet niet of ze mij kennen", grinnikt de 22-jarige. "We gaan het zien..."

Lois Openda in het shirt van Vitesse

De Belgische sterren zullen wellicht niet weten dat een dokter in het ziekenhuis van Rocourt in Luik zei tegen Openda's moeder zei dat Loïs nooit zou kunnen sporten. De kleine baby had zware astma en kampte met een onwillig strotteklepje.

Elke dag zat moeder Mariame biddend aan zijn zijde. Baby Loïs gaf niet op. "Ik kreeg zelfs een diploma van moedigste jongen, omdat ik nooit huilde", zei Openda begin dit jaar. "Nog altijd heb ik een lichte vorm van astma, maar een pufje voor de wedstrijd helpt. Dan loop ik nog sneller."

De jonge twintiger, die nog steeds onder contract staat bij Club Brugge, was dit seizoen de hele eredivisie te snel af en maakte 18 goals. Een plekje tussen de andere Rode Duivels was de beloning. Vrijdag kan de hij tegen het Nederlands elftal debuteren. En áls hij invalt tegen Oranje is de droom: "Scoren..."

Openda, die eigendom is van Club Brugge, staat in de belangstelling van meerdere clubs. "Ik heb nog een contract voor twee jaar bij Club en ik zal naar een ploeg gaan waar ik vertrouwen en speeltijd zal krijgen. Ik heb al contacten gehad met Brugge, maar ik heb nog geen beslissing genomen. Of ik mijn keuze laat afhangen van het WK dat eraan komt? Daar denk ik nog niet aan. Ik concentreer me vooral op deze Nations League-wedstrijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl