Schietincident in Zoetermeer
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Aanhoudingen na schietincident Zoetermeer: 'Slachtoffer opgewacht en in hoofd geschoten'

De politie heeft twee verdachten aangehouden die mogelijk betrokken waren bij een schietpartij gisteren in Zoetermeer. Een 17-jarige jongen raakte daarbij gewond. De verdachten komen uit Den Haag en zijn 17 en 18 jaar oud, meldt de politie.

Het schietincident was rond 16.30 uur, op een parkeerterrein van een school, het mbo Rijnland. De jongen uit Delft die gewond raakte, is zelf naar het ziekenhuis gegaan. Het slachtoffer is een leerling van de school waar het gebeurde, meldt Omroep West. Hij ligt nog in het ziekenhuis.

Meerdere leerlingen vertellen aan de regionale omroep dat het slachtoffer is opgewacht op de parkeerplaats en in zijn hoofd is geschoten. "Ik zag twee jongens met zwarte capuchons steeds heen en weer lopen bij het hek en op de trap hangen. Alsof ze op iemand wachtten", aldus een scholier.

Heftige situatie

Leerlingen vertellen dat het 17-jarige slachtoffer door zijn moeder werd opgehaald. "Zij heeft het zien gebeuren en zij heeft hem ook naar het ziekenhuis gebracht", zegt een leerling. Toen de agenten aankwamen bij de school waren zowel het slachtoffer als de verdachten vertrokken. Getuigen vertelden dat er direct na het incident meerdere jongens wegrenden.

Bij scholieren en medewerkers zit de schrik er goed in, laat locatiedirecteur Loes Janssen van de school weten. "We hebben nauw contact met de familie van het slachtoffer en leven met hen en alle betrokkenen mee. We ondersteunen studenten en collega's om deze verdrietige gebeurtenis een plek te geven."

De politie zegt vaker rond de school aanwezig te zijn om betrokkenen met vragen te woord te staan. "We snappen dat dit veel onrust veroorzaakt", zegt een woordvoerder van de politie. De leerlingen kunnen met een vertrouwenspersoon praten als ze daar behoefte aan hebben. Er wordt ook gevraagd of ze het willen melden als ze iets gezien hebben van de schietpartij.

Meer incidenten

De schietpartij volgt op een reeks eerdere incidenten in Zoetermeer. Zo werd een jongen neergeschoten in een speeltuin, ontplofte er vuurwerk bij een huis en werd een kogelgat aangetroffen in een woning. Het Openbaar Ministerie zei eerder dat de incidenten mogelijk het gevolg zijn van een ruzie tussen groepen jongeren. De gemeente heeft in drie wijken een samenscholingsverbod ingesteld.

Voor burgemeester Michel Bezuijen van Zoetermeer is de maat vol. Vooral de jonge leeftijd van zowel daders als slachtoffers baart hem zorgen. "Het is onacceptabel dat jongeren of zelfs nog kinderen wapens of messen dragen en geweld verheerlijken", aldus Bezuijen. "Hoe ver moeten maatregelen, die ook impact hebben op onze inwoners, gaan? Dit pikken we niet in onze stad."

Zonder op het politieonderzoek vooruit te willen lopen, zegt Bezuijen wel te rekenen "op stevige strafmaatregelen voor de daders". "En waar nodig schuw ik extra maatregelen, zoals gebiedsverboden voor betrokkenen, niet."

Advertentie via Ster.nl