Bankpas
NOS NieuwsAangepast

Sparen zonder betaalrekening gaat geld kosten

Grote banken maken het voor klanten onmogelijk om gratis een spaarrekening te hebben. Spaarders moeten bij ABN Amro, SNS en Regiobank verplicht de kosten van een betaalrekening betalen, ook als ze die niet willen. Klanten die niet willen betalen moeten vertrekken bij de banken.

Daarover schrijft de Volkskrant. Het komt erop neer dat klanten maandelijks 2,55 tot 2,95 euro per maand moeten gaan betalen, terwijl ze nu geen geld kwijt zijn aan de bank.

Bij ING is het al langer niet mogelijk om alleen een spaarrekening te hebben. Klanten die van vroeger nog alleen een spaarrekening hebben, benadert de bank met het verzoek om het geld over te maken naar een andere rekening.

'Diensten bundelen'

Een woordvoerder bevestigt namens SNS en Regiobank de verandering en zegt dat de bank met een verplichte betaalrekening klanten wil helpen. "Als bank willen we onze klanten helpen om beter hun dagelijkse bankzaken te organiseren. Daar kunnen we betere invulling aan geven door onze diensten te bundelen", zegt Harmen van der Schoor van moederbedrijf Volksbank.

De verandering gaat op 1 juli in. Ook ABN Amro zegt de verandering door te voeren om klanten beter te kunnen helpen.

Negatieve rente

Afgelopen jaar openden meer mensen spaarrekeningen bij verschillende banken om negatieve rente te ontlopen. Banken rekenen boven een bepaald bedrag negatieve rente. Om die te ontlopen, werd het geld bij verschillende banken gestald.

Banken maakten sparen de afgelopen jaren minder aantrekkelijk. De spaarrente werd vrijwel 0 en voor sommige klanten werd er negatieve rente gerekend. Daar komen nu de kosten die horen bij een betaalrekening bij.

De kosten voor de betaalrekeningen zijn al jarenlang aan het stijgen. Volgens de Consumentenbond is een betaalrekening in 5 jaar tijd gemiddeld 42 procent duurder geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl