NOS Voetbal

Real Madrid verslaat Liverpool in vertraagde finale Champions League

Op een lange avond die begon met chaos buiten het stadion was het Real Madrid dat de Champions League pakte. In de finale in het Stade de France versloeg de Koninklijke Liverpool met 1-0 door een doelpunt van Vinícius Júnior.

Terwijl Liverpool-fans, veelal met een kaartje, buiten voor de hekken nog wachtten op toegang, zich beklaagden over het gebruik van pepperspray door de Franse politie en sommigen over de hekken klommen, ging de show in Parijs door. Na een optreden van zangeres Camila Cabello klonk om 21.36 uur, ruim een half uur later dan gepland, het startsignaal.

De eerste grote kans was voor de Engelsen. Trent Alexander-Arnold begon aan een van zijn talloze rushes op rechts, waarna Mohamed Salah een doelpoging waagde en Real-doelman Thibaut Courtois met één hand redde.

Afgekeurde goal Benzema

De daaropvolgende schoten van Thiago en Salah waren minder gevaarlijk, maar in de 21ste minuut moest de Belgische sluitpost zich volledig strekken. Via de hand van Courtois ging de inzet van Sadio Mané tegen de paal.

Liverpool bleef de betere ploeg in het vervolg van de eerste helft en vond veel makkelijker de vrije man. Op slag van rust liet Real Madrid zich voor het eerst zien. Karim Benzema had een prachtige aanname na een lange bal, treuzelde even en kreeg de bal even later via een carambole terug en scoorde.

Benzema schiet, maar de goal telt niet

De VAR checkte de goal op buitenspel en dat duurde heel lang. Te zien was dat een passje van Benzema werd onderschept via Liverpool-doelman Alisson en Ibrahima Konaté, waarna Federico Valverde de bal weer naar voren speelde en die via de inglijdende Liverpool-speler Fabinho bij Benzema terechtkwam.

De vraag voor de VAR was waarschijnlijk: speelde Fabinho de bal bewust of onbewust naar Benzema? Als het bewust was, was het geen buitenspel voor Benzema, onbewust wel. De VAR oordeelde na minutenlang beraad dat het buitenspel was. De goal van de CL-topscorer (15 goals) telde niet.

Met een 0-0 stand begonnen de teams aan de tweede helft. Het was weer Liverpool dat het betere spel liet zien, maar Real vond in de 59ste minuut het net. Federico Valverde zette van rechts hard voor en Vinícius Júnior werkte de bal bij de tweede paal in het doel.

Courtois de uitblinker

Liverpool had nog een half uur om iets aan de achterstand te doen en kreeg meerdere kansen op de gelijkmaker. Courtois toonde zich echter onverslaanbaar in Parijs. De lange Belg groeide met iedere redding en hield Salah en invaller Diogo Jota van scoren af.

Thibaut Courtois met weer een redding

"Ik geloof dat ik een prima wedstrijd heb gespeeld", zei Courtois na afloop met gevoel voor understatement. "Dat maakte het verschil."

Aan de andere kant had Real de score kunnen verdubbelen. Casemiro was niet zelfzuchtig genoeg en gunde zijn landgenoot Vinícius Júnior een tweede doelpunt, waar de Braziliaan beter zelf had kunnen schieten.

Het maakte uiteindelijk niet uit. Voor de 14de keer is de 'Cup met de Grote Oren' voor Real Madrid. "Dit is ongehoord. Wat kan ik verder zeggen? Ik ben sprakeloos", zei trainer Carlo Ancelotti. "We hebben een ploeg met veel kwaliteit en vooral veerkracht."

Op een teleurstellende avond voor Liverpool, in meerdere opzichten, rolden er tranen in het Engelse kamp, ook bij Virgil van Dijk.

  • EPA
    Real viert het winnen van de Champions League
  • Reuters

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl