NOS NieuwsAangepast

Chaos rondom Champions League-finale: 68 arrestaties en 238 gewonden

De finale van de Champions League tussen Real Madrid en Liverpool (1-0) is zaterdagavond overschaduwd door incidenten voor en na de wedstrijd. De voorlopige balans: 68 arrestaties en 238 gewonden.

In bijna alle gevallen zou het gaan om lichte verwondingen en zijn slachtoffers ter plaatse behandeld door hulpverleners.

Een videoscherm met de mededeling dat de wedstrijd later begint

De eindstrijd begon niet om 21.00 uur zoals gepland, omdat het rondom het stadion in Parijs onrustig was. Bij de ingang klommen mensen, met volgens de UEFA valse tickets, over de hekken. Liverpool-fans met kaartje konden het stadion niet in.

"In de aanloop naar de wedstrijd werden de toegangspoorten aan de kant van Liverpool geblokkeerd door duizenden fans die neptickets hadden gekocht die niet werkten in de poorten", staat in een verklaring van de Europese voetbalbond. "Dit zorgde voor een opeenhoping van fans die probeerden binnen te komen. Hierdoor werd de aftrap 35 minuten uitgesteld om zoveel mogelijk fans met echte tickets toegang te geven."

Traangas

Supporters probeerden toch binnen te komen en dat leidde tot chaotische taferelen bij de ingang van het stadion, waar de organisatie niet op berekend was. De politie greep in. "Terwijl de aantallen buiten het stadion na de aftrap bleven toenemen, verspreidde de politie hen met traangas en dwong hen het stadion te verlaten", aldus de UEFA.

Ook fans met een geldig ticket werden de dupe van mensen met valse kaartjes en werden door de politie verdreven. Volgens getuigen waren er huilende kinderen, en konden groepen fans geen kant op.

Journalisten, die ook ooggetuigen waren, spreken van een trechter waarin de fans terechtkwamen. De politie zou blokkades hebben opgeworpen, waardoor supporters geen kant op konden.

Franse media hebben zondag geen goed woord over voor de verantwoordelijken. "Een beschamende avond, met een organisatie die ver verwijderd was van het niveau waarop een dergelijk evenement moet worden gehouden", schreef Le Figaro.

L'Equipe spreekt van een absoluut fiasco. "Dit zal, met het oog op de incidenten in de Franse competitie dit seizoen, niemand hebben verbaasd. De incompetentie van de organisatie had grote gevolgen kunnen hebben, maar gelukkig bleven de Liverpool-fans geduldig."

Liverpool wil een onderzoek naar wat er gebeurd is, laat de club in een verklaring weten. De Engelse voetbalclub laat weten "zeer teleurgesteld te zijn over de problemen met de toegang tot het stadion" waarvan de fans van Liverpool het slachtoffer zijn geworden.

De UEFA laat weten "sympathie te hebben met degenen die door deze gebeurtenissen zijn getroffen en zal deze zaken met spoed bekijken samen met de Franse politie en autoriteiten, en met de Franse voetbalbond."

De Franse politie greep rond het stadion soms hard in:

Onrustig rondom stadion voor aanvang Champions League-finale

Liverpool-coach Jürgen Klopp liet na afloop van de wedstrijd weten te hebben gehoord dat "sommige families veel moeite hadden het stadion binnen te komen. Ik hoorde een paar dingen die niet goed waren, niet leuk."

Voormalig Engels international Gary Lineker twitterde: "Het is onmogelijk het stadion binnen te komen. Ik weet niet zeker of het mogelijk is om een slechter georganiseerd evenement te houden."

Voormalig Liverpool-doelman Sander Westerveld bezocht eveneens de eindstrijd en schrok ook van de taferelen in Parijs.

"Totaal waardeloze organisatie van deze finale", schreef Westerveld op Instagram. "Ik stond er middenin met mijn zoon. Gelukkig konden wij wel het stadion in. Ik leef mee met fans die buiten staan en niet het stadion in konden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl