1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS SportAangepast

Leclerc pakt pole in Monaco, Verstappen slechts vierde, Pérez en Sainz crashen

Charles Leclerc heeft de o zo belangrijke poleposition gepakt in zijn thuisrace in Monaco. Max Verstappen stelde teleur in de kwalificatie en moet morgen als vierde van start.

Aan het einde van de kwalificatie crashte Verstappens teamgenoot Sergio Pérez, waarna Carlos Sainz in de Ferrari hem niet meer kon ontwijken en tegen de stilstaande Mexicaan botste. De sessie moest met nog een halve minuut te gaan worden stilgelegd, waardoor niemand de kans had om zich nog te verbeteren.

Leclerc wist de race in Monaco nog nooit uit te rijden. Toch heeft hij goede papieren om voor het eerst in eigen land te winnen. Omdat het op het krappe stratencircuit lastig is om in te inhalen, is de kwalificatie in Monaco nog belangrijker dan elders. Van de laatste twaalf GP's werden er liefst acht gewonnen door de coureur die poleposition pakte.

Verstappen zat in de kwalificatie ruim achter Leclerc en zette in de drie trainingen ook steeds de vierde tijd neer. "Ik heb heel veel last van onderstuur", vertelde de Limburger aan Viaplay. Bij onderstuur hebben de voorwielen te weinig grip en glijdt de auto in de bocht naar buiten. "Het is een lastig weekend voor mij."

Leclerc reed 'heel erg goede' ronde

In het slotstuk van de kwalificatie zette Leclerc in zijn eerste snelle ronde met 1.11,376 een tijd neer waarbij niemand nog in de buurt zou komen. Hij noemde het "heel speciaal" om voor eigen publiek op pole te staan.

"Ik ben ontzettend blij. Ik wist dat we een snelle auto hebben en dat ik het karwei moest afmaken. Dat ging perfect, mijn ronde was gewoon heel erg goed. Het is heel mooi dat Carlos morgen naast me staat op de eerste startrij."

Sainz noteerde voor de crash de tweede tijd en Pérez werd derde. De crash gebeurde op lage snelheid, waardoor er alleen wat materiële schade was.

Sainz zei dat hij niet genoeg tijd had om Pérez te ontwijken. "Ik zag de gele vlag pas op het allerlaatste moment, terwijl ik met een vliegende ronde bezig was", vertelde de Spanjaard vlak nadat hij uitgestapt was. "Ik remde hard en probeerde hem zo goed als ik kon te ontwijken. Dit soort momenten is typisch Monaco."

Red Bull Media House
Verstappen baalt na de kwalificatie in Monaco

Eerder in de kwalificatie had Yuki Tsunoda al voor een rode vlag gezorgd. De coureur van AlphaTauri kreeg een lekke band nadat hij op het krappe circuit de vangrail raakte. Onder anderen zijn teamgenoot Pierre Gasly kreeg daardoor niet de kans om zijn tijd te verbeteren en sneuvelde in Q1.

Regen voorspeld tijdens race

Verstappen won vorig jaar in Monaco en arriveerde in het prinsdom na een zegereeks van drie races. In de WK-stand heeft hij zes punten voorsprong op Leclerc.

"Of er nog iets mogelijk is, zullen we morgen wel zien", zei Verstappen tegen Viaplay. Er wordt morgen neerslag voorspeld, wat de race onvoorspelbaar kan maken. "Regen kan voor chaos zorgen, zeker omdat het asfalt op een stratencircuit erg glad wordt", blikte de Red Bull-coureur hoopvol vooruit.

De race begint morgen om 15.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl