NOS SportAangepast

Leclerc sterk gestart aan 'zijn' raceweekend in Monaco in eerste vrije trainingen

Charles Leclerc heeft het vaak erg moeilijk gehad in de Grand Prix van 'zijn' Monaco, maar vrijdag heeft hij er namens Ferrari indruk gemaakt op de eerste twee vrije trainingen. Max Verstappen werd twee keer vierde.

Lang leek Verstappen op de tweede vrije training de snelste te zijn, maar Leclerc sloeg met een tijd van 1.12.656 toch weer toe. Verstappen noteerde de vierde tijd, op een kleine halve seconde van Leclerc en een minimale achterstand op Carlos Sainz en Red Bull-stalgenoot Sergio Pérez.

Reuters
Thuisfavoriet Charles Leclerc stuurt zijn Ferrari door de tunnel

Leclerc komt uit Monaco, maar heeft een haat-liefdeverhouding met de grand prix. Nog nooit in zijn autosportcarrière boekte hij in 'zijn' straten een aansprekend resultaat. Sterker nog: als Formule 1-coureur haalde hij er nog nooit de finish.

De Monegask begon nu wel goed het grand prix-weekend in zijn thuisstad. De Ferrari-coureur was nipt sneller dan Pérez en teamgenoot Carlos Sainz.

Max Verstappen werd vierde, op bijna twee tienden van Leclerc. Verstappens tijd in die eerste sessie bleek niet helemaal representatief te zijn voor zijn werkelijke snelheid. Omdat hij zich tegen het einde van de training verremde in de eerste bocht en daardoor naar binnen moest, bleef het voor de Red Bull-coureur bij slechts één poging op de snelste banden.

Monaco blijkt uitdaging

De eerste race-dag in Monaco betekende de eerste kennismaking van de nieuwe generatie auto's, die groter en zwaarder zijn, met de nauwe straten van Monte Carlo. Het bleek voor veel coureurs een flinke uitdaging om direct de juiste afstelling te vinden.

Onder anderen Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en George Russell klaagden op de radio over porpoising, het effect waarbij de auto op hoge snelheid op en neer stuitert. In Barcelona, waar afgelopen weekend de GP van Spanje werd verreden, leek dat nadelige effect bij Mercedes juist verdwenen.

Reuters
Max Verstappen schreef de GP van Monaco vorig jaar voor het eerst op zijn naam

Hoewel meer coureurs met onbalans te maken hadden, verliep de eerste sessie zonder grote incidenten. Net als Verstappen veroorzaakten Leclerc en Pérez een gele vlag door een uitstapje in de eerste bocht en nadat Haas-coureur Mick Schumacher stil was gevallen aan het begin van de pitstraat, lag de training kortstondig stil.

In de tweede vrije training kwam Sebastian Vettel heel goed weg. De Duitser leek de controle over zijn wagen te verliezen, maar kon een botsing met de muur nét voorkomen. Daniel Ricciardo crashte wel: een flinke tegenvaller voor de Australiër, die (ongedeerd) toe moest kijken hoe zijn bolide met een takelwagen van het circuit werd getild.

Sinds afgelopen zondag gaat Verstappen aan de leiding in het wereldkampioenschap. Door een zege in Spanje, alweer zijn derde overwinning op rij, heeft hij nu een voorsprong van zes punten op Leclerc. De kwalificatie begint zaterdag om 16:00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl