Reuters
NOS Sport

Verstappen grijpt WK-leiding na sterke bandenstrategie en uitvallen Leclerc

Max Verstappen heeft voor de tweede keer in zijn Formule 1-loopbaan de Grand Prix van Spanje gewonnen. De Red Bull-coureur nam door de winst ook de leiding in het WK-klassement over van Charles Leclerc, die in de 27ste ronde de race moest staken vanwege motorproblemen.

De winst van Verstappen kwam mede tot stand door een ijzersterke bandenstrategie van Red Bull, waardoor hij zich van de vierde plaats halverwege de race rap naar voren kon manoeuvreren.

Bekijk hieronder de nieuwe WK-stand in de Formule 1, maar ook interviews met Roger Federer (die op bezoek was in Barcelona) en de teambazen van Red Bull, Ferrari en Mercedes en een reportage over de W Series.

  • NOS
  • Federer bij Formule 1 in Spanje: 'Maar had nu Roland Garros willen spelen'
  • Horner over DRS-probleem: 'Als je niet op limiet zit, probeer je het niet echt'
  • Ferrari-baas Binotto: 'De auto's waren sterk vandaag, dat is positief'
  • Mercedes-baas Wolff: 'Hamilton had voor de winst kunnen gaan'
  • W Series groeit, maar levert nog geen vrouwelijke Formule 1-coureur

Verstappen moest zich in de race terugvechten. Hij startte als tweede, bleef in de buurt van koploper Leclerc, maar vloog in de tiende ronde door een onverwachte windvlaag van de baan, iets wat Leclercs Ferrari-ploeggenoot Carlos Sainz ook al was overkomen. Verstappen zakte daardoor terug naar de vierde plaats.

Verstappen ging ploeggenoot Sergio Pérez daarna al snel voorbij, maar in zijn jacht op nummer twee George Russell (Mercedes) haperde zijn DRS en hij bleef rondenlang achter hem hangen.

Leclerc: 'Lost power!'

Vooraan leek Leclerc fluitend op weg naar zijn derde zege van het jaar, maar opeens klonk er "lost power!" over de boordradio en was de race voor de Monegask voorbij.

AFP
Charles Leclerc wordt naar binnen gereden nadat hij is uitgevallen in de GP van Spanje

Verstappen haalde na het uitvallen van Leclerc snel nieuwe banden en dat bleek een gouden greep. In een paar ronden was hij bij Russell, nadat Pérez - met een werkende DRS - de Brit al had ingehaald en koploper was geworden.

Toen Russell de pits bezocht, bleek Red Bulls bandenstrategie de winnende. Met nog zeventien ronden te gaan nam Verstappen de eerste plaats over van Pérez (teamorders van Red Bull), waarna hij onbedreigd zijn 24ste GP-zege boekte.

Knappe comeback Hamilton

Lewis Hamilton eindigde op de vijfde plaats na een knappe comeback. De zevenvoudig wereldkampioen was na een botsing met Kevin Magnussen in de eerste ronde op de achttiende plaats beland en wilde daarna de handdoek gooien.

Mercedes drukte de Brit over de boordradio op het hart dat hij nog in de punten kon rijden en dat deed Hamilton vervolgens ook met verve.

De inhaalrace van Hamilton, die na succesvolle jaren nu geen rol van betekenis speelt in het wereldkampioenschap, werd gewaardeerd door de Formule 1-fans, die hem tot coureur van de dag kozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl