1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP/NOS
NOS Nieuws

Wekdienst 28/5: Maatregelen tegen neprecensies • Uitreiking filmprijs Gouden Palm in Cannes

Goedemorgen! Webwinkels moeten maatregelen nemen tegen neprecensies en op het filmfestival van Cannes wordt de Gouden Palm uitgereikt voor de beste film.

Eerst het weer: er zijn wolken en opklaringen en met name in het noorden kan een buitje overtrekken. Bij een stevige noordwestenwind wordt het 15 tot 18 graden. De komende dagen blijft het vrij fris met soms een bui. Vanaf dinsdag gaat de temperatuur weer iets omhoog en draait de wind.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Webwinkels moeten vanaf vandaag meer maatrelen nemen tegen neprecensies. Zo wordt het bijvoorbeeld verplicht om aan consumenten uit te leggen hoe beoordelingen tot stand komen en of daarvoor is betaald.
  • Op het filmfestival in het Franse Cannes wordt de prijs voor de beste film uitgereikt: de Palme d'Or, ofwel Gouden Palm. Vorig jaar won de film Titane van de Franse regisseur Julia Ducournau.
  • In de Giro d'Italia staat de laatste bergrit op het programma. Op de middelste beklimming is de Cima Coppi te verdienen. Dat is de prijs voor de renner die als eerste het hoogste punt (2239 meter) in de Giro passeert.

Wat heb je gemist?

De verstrengeling tussen oliebedrijven Shell en ExxonMobil en de Nederlandse overheid rondom de gaswinning in Groningen blijkt nog groter dan gedacht. Dat valt te lezen in tot nu toe vertrouwelijke notulen van het zogenoemde gasgebouw (waarin de drie partijen samenwerken bij de winning en verkoop van gas), die in handen zijn van de NOS.

Niet alleen stemden topambtenaren en de oliebedrijven hun communicatie naar buiten toe voortdurend op elkaar af, ook probeerden beide partijen te voorkomen dat de gaskraan dichtging.

Ook valt in de notulen te lezen dat niet alleen vertegenwoordigers van de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij), Shell en ExxonMobil tien jaar geleden grote moeite hadden om snel te reageren op nieuwe inzichten over aardbevingen in Groningen. Dat gold ook voor hoge ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken. Zij namen adviezen over de groeiende onveiligheid door aardbevingen niet direct serieus.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Rotterdam heeft een nieuwe attractie: tijdelijk kan je over daken in het centrum lopen en de Coolsingel oversteken op bijna 30 meter hoogte. De zogeheten Rooftop Walk opende gisteren. Het project is bedoeld om het gebruik van daken onder de aandacht te brengen.

Rotterdammers kijken ogen uit op bijna 30 meter boven de Coolsingel

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl