Een semiautomatisch wapen uit de 3D-printer, dat nog enkele metalen onderdelen heeft
NOS Nieuws

Zorgen over 3D-vuurwapens, politie en OM willen verbod op delen ontwerp

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

De Nederlandse politie is bezorgd over de opkomst van 3D-geprinte vuurwapens. Die worden zowel hier als in het buitenland steeds vaker gevonden. Politie en justitie pleiten voor een verbod op het verspreiden van de ontwerpen voor 3D-wapens.

Vorig jaar vond de politie veertien keer 3D-vuurwapens of onderdelen daarvoor. Het was voor het eerst dat de politie zulke wapens in Nederland aantrof. De politie ontdekte ook een aantal werkplaatsen, waar op grotere schaal vuurwapens werden geprint.

Dit jaar zijn ook alweer een paar keer 3D-vuurwapens gevonden, zegt Andy Kraag, hoofd van de landelijke recherche. "We zien dat deze wapens een nieuwe doelgroep bereiken: mensen die niet in het criminele circuit zitten, maar wel een wapen willen hebben, zoals mensen met extremistisch gedachtegoed."

Zichzelf beschermen

Zo pakte de politie in februari een vermoedelijke rechts-extremist op in het Zeeuwse dorpje Zonnemaire. Hij had, naast vlaggen met hakenkruizen, een 3D geprint semiautomatisch wapen en scherpe munitie in bezit. Volgens de politie wilde de man een wapen hebben om zichzelf te kunnen beschermen.

Voor zover bekend zijn in Nederland nog geen wapens uit de 3D-printer gebruikt bij schietpartijen, maar in het buitenland wel. Zo had de dader van de aanslag in de Duitse stad Halle in 2019 zelfgemaakte wapens.

Niet alleen bij extremisten, ook onder hobbyisten die het leuk vinden om te experimenteren met het maken van 3D-wapens lijkt er interesse te zijn. Levensgevaarlijk, waarschuwt de politie. Uit schietproeven blijkt dat de wapens erg onbetrouwbaar zijn. "Er is veel expertise nodig om zo'n wapen goed in elkaar te zetten", zegt Kraag. "In het ergste geval klapt hij uit elkaar als je afvuurt."

Strafbaar

Het hebben van 3D-wapens (of onderdelen daarvan) is in Nederland verboden. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor gewone vuurwapens. Maar het publiceren en verspreiden van de ontwerpen voor 3D-wapens is niet strafbaar. Dat moet veranderen, vinden politie en Openbaar Ministerie.

"Zo'n handleiding heeft geen ander doel dan het maken van een 3D-wapen", zegt officier van justitie Zlatko Trokic, belast met de aanpak van vuurwapens. "Dat is een illegaal doel."

Ook al zullen er op internet altijd plekken blijven waar de bestanden te vinden zijn, een verbod op de verspreiding van handleidingen heeft volgens Trokic wel degelijk zin. "Ik vergelijk het met de verspreiding van kinderporno. Dat is niet overal te stoppen, maar de strafbaarstelling maakt het wel veel moeilijker om het te downloaden."

Vandaag praat de politie over de aanpak van zelfgemaakte wapens met andere Europese landen en met producenten van 3D-printers. "We kijken of we ook technologische barrières kunnen opwerpen in printers, zodat dit soort blauwdrukken niet meer geaccepteerd worden", zegt Andy Kraag.

De Liberator, in 2013 het eerste 3D-geprinte vuurwapen

Een kunststof vuurwapen maken kan eenvoudig met een 3D-printer van een paar honderd euro en een ontwerp van internet. Het printen van de onderdelen kost een dag of vier. Wel zijn er nog een aantal metalen onderdelen nodig, zoals een loop, veer en afsluiter.

Het eerste 3D-geprinte wapen was de Liberator uit 2013, die eruitziet als een primitief plastic klappertjespistool. Het ontwerp werd in een paar dagen tijd meer dan 100.000 keer gedownload.

Fuck Gun Control

Inmiddels zien de vuurwapens er al een stuk echter uit. Het meest populair is de FGC-9, waarbij FGC staat voor 'Fuck Gun Control', ontworpen door een voorstander van vrij wapenbezit. Het is een semiautomatisch wapen dat een dodelijk schot kan vuren, mits het goed is geassembleerd.

Hoewel er sinds vorig jaar dus ook in Nederland 3D-wapens worden gevonden, is het aantal nog altijd minimaal in vergelijking met reguliere vuurwapens. Toch ziet recherchechef Kraag reden om juist nu aan de bel te trekken. "Dit soort wapens heeft in een paar jaar tijd een enorme evolutie doorgemaakt. We staan aan de vooravond van een mogelijk probleem en willen daar graag op anticiperen."

In de Verenigde Staten wil president Biden ook af van zelfgemaakte wapens:

Nieuwe stap in de strijd tegen wapens in VS: aanpak van ghost guns

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl