NOS NieuwsAangepast

3D-wapen "al 100.000 keer gedownload"

In de eerste twee dagen nadat het 3D-wapen de 'Liberator' verscheen, is het model al meer dan 100.000 keer gedownload. Dat schrijft het Amerikaanse zakenblad Forbes. Forbes kreeg die cijfers van de groep Defense Distributed die het aantal downloads bijhoudt.

Daar zijn ze verrast door de populariteit van het ontwerp van de 25-jarige Amerikaanse student Cody Wilson. De downloads zouden vooral vanuit de Verenigde Staten afkomstig zijn, maar het ontwerp is ook vanuit Spanje, Brazilië, Duitsland en Engeland gedownload.

Metaaldetector

Populair 'speeltje' dus, het 3D-wapen dat iedereen met een 3D-printer kan printen en dat bijna helemaal van plastic is. Alleen de slagpin is van metaal. Zonder dat ding kan het wapen gewoon door de metaaldetector. Tegelijkertijd zijn er ontwikkelingen in Amerika die de productie van huis-tuin-en-keuken wapens in de kiem willen smoren.

Zo wil Leland Yee, senator in de staat Californië, een wet ontwerpen die ervoor zorgt dat 3D-wapens illegaal zijn, zolang ze onherkenbaar zijn voor metaaldetectiepoortjes. Want met het huidige ontwerp is het slechts een kwestie van de slagpin eruit halen, en het pistool is onherkenbaar. Ook wil hij dat het moeilijker wordt om de pistolen te printen, zonder dat er eerst iemands achtergrond is nagetrokken. De vraag is nu of de wet op tijd komt om de productie van de 3D-wapens tegen te gaan. Wordt vervolgd...

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl